Μερικοί από τους Ρώσους στρατιώτες που εισέβαλαν στην Ουκρανία είναι τόσο δυσαρεστημένοι με την αποστολή τους που άρχισαν να σαμποτάρουν τα οχήματά τους και να παραδίδονται ομαδικά, αποκάλυψε το Πεντάγωνο την Τρίτη 1/3.

«Δεν ήταν όλοι τους προφανώς πλήρως εκπαιδευμένοι και προετοιμασμένοι, ή ακόμη και δεν γνώριζαν ότι επρόκειτο να σταλούν σε μια επιχείρηση μάχης», είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ενημέρωσης.

«Έχουμε συλλέξει ανεξάρτητα, μόνοι μας, ενδείξεις ότι το ηθικό επιδεινώνεται σε ορισμένες από αυτές τις μονάδες».

Οι πράξεις βανδαλισμού περιλαμβάνουν τρύπημα δεξαμενών αερίου οχημάτων, πιθανώς για να αποφύγουν τη μεταφορά των στρατιωτών στη μάχη, είπε ο αξιωματούχος.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Πολλοί κατέβασαν τα όπλα και επέλεξαν να παραδοθούν»

Ολόκληρες μονάδες Ρώσων στρατιωτών – πολλοί από τους οποίους είναι νέοι στρατευμένοι με μικρή επιθυμία για τον πόλεμο – έχουν ακόμη και εγκαταλείψει τα όπλα και παραδόθηκαν αντί να πολεμήσουν απέναντι υπερασπιστές της Ουκρανίας. είπε ο αξιωματούχος.

Η Ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας δημοσίευσε βίντεο στο Διαδίκτυο που υποτίθεται ότι δείχνουν Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου να ισχυρίζονται ότι νόμιζαν ότι απλώς συμμετείχαν σε στρατιωτικές ασκήσεις προτού καταλήξουν να γίνουν μέρος της δύναμης εισβολής.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Τη Δευτέρα, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΟΗΕ διάβασε επίσης δυνατά από αυτά που είπε ότι ήταν τα απελπισμένα, τελευταία μηνύματα κειμένου από έναν άγνωστο Ρώσο στρατιώτη στη μητέρα του, λίγες στιγμές πριν σκοτωθεί στη μάχη.

«Μας είπαν ότι θα μας υποδεχτούν και πέφτουν κάτω από τα τεθωρακισμένα μας, πέφτουν κάτω από τις ρόδες και δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε», φέρεται να έγραψε ο καταδικασμένος στρατιώτης.

«Μας λένε φασίστες. Μαμά, αυτό είναι τόσο δύσκολο».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Τελειώνουν οι προμήθειες και τα καύσιμα

Περίπου το 80% των 150.000 στρατιωτών που συγκέντρωσε η Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας έχουν περάσει στην πρώην Σοβιετική δημοκρατία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη 24/2, δήλωσε ο αμυντικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός έχει καλύψει πολύ λιγότερο έδαφος από ό,τι είχε προγραμματιστεί και τώρα περιορίζεται από τις ελλείψεις προμηθειών, και η «συνολική κίνηση» προς την πρωτεύουσα του Κιέβου — η οποία περιλαμβάνει μια τεράστια στρατιωτική συνοδεία μήκους 40 μιλίων — «έχει σταματήσει σε αυτό το σημείο», είπε ο αξιωματούχος.

Πόλεμος στην Ουκρανία

«Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό που βλέπουμε είναι ολόκληρα κομβόι που κυριολεκτικά δεν έχουν καύσιμα», είπε ο αξιωματούχος. «Τώρα αρχίζουν να τελειώνουν τα τρόφιμα για τα στρατεύματά τους».

Η απροσδόκητη κατάσταση προφανώς ανάγκασε τους Ρώσους διοικητές να «ανασυνταχθούν και να ξανασκεφτούν και να προσπαθήσουν να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν», είπε ο αξιωματούχος, πιθανώς διεξάγοντας μια μακρά πολιορκία του Κιέβου.

Πόλεμος στην Ουκρανία