Σε νέο του μήνυμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Τετάρτη (2/3) ανέφερε ότι σχεδόν 6.000 Ρώσοι σκοτώθηκαν τις πρώτες έξι ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία προσθέτοντας ότι το Κρεμλίνο δεν θα μπορέσει να κατακτήσει τη χώρα του με βόμβες και αεροπορικές επιδρομές, μεταδίδει το Reuters.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στους πολίτες με μαγνητοσκοπημένο διάγγελμα, αναφέρθηκε στην επίθεση της Ρωσίας στο μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Μπάμπιν Γιαρ, ενός σημαντικού μνημείου που βρίσκεται στον μαζικό τάφο 34.000 Εβραίων οι οποίοι εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα το 1941, όταν η πόλη βρισκόταν υπό ναζιστική κατοχή, λέγοντας ότι «αυτό το χτύπημα αποδεικνύει ότι για πολλούς Ρώσους το Κίεβο είναι απολύτως ξένο».

«Δεν ξέρουν τίποτα για το Κίεβο, για την ιστορία μας. Όλοι όμως έχουν εντολές να σβήσουν την ιστορία μας, να σβήσουν τη χώρα μας, να μας διαγράψουν όλους», ανέφερε.

Сьогодні українці – символ незламності. Символ того, що люди в будь-якій країні будь-якої миті можуть стати найкращими людьми на землі. Слава Україні!

Posted by Володимир Зеленський on Tuesday, March 1, 2022

«Φωνάξτε για τη δολοφονία αμάχων, φωνάξτε για την δολοφονία των Ουκρανών»

«Πεθάναμε όλοι ξανά στο Μπάμπι Γιαρ. Παρότι η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί ξανά και ξανά ότι αυτό δεν θα επαναλαμβανόταν. Δεν βλέπετε τι συμβαίνει; Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό σήμερα εσείς, οι εκατομμύρια Εβραίοι σε όλο τον κόσμο, να μην μείνετε σιωπηλοί. Γιατί ο Ναζισμός γεννιέται μέσα από τη σιωπή. Φωνάξτε για τη δολοφονία αμάχων, φωνάξτε για την δολοφονία των Ουκρανών».

«Δεν είναι η ώρα για να είναι κάποιος ουδέτερος», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος εμφανίστηκε αξύριστος και φορώντας ένα χακί μακό μπλουζάκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι η απάντηση της Δύσης δεν είναι αρκετή και έκανε έκκληση για μεγαλύτερη διεθνή στήριξη, περιλαμβανομένης της στήριξης του αιτήματος της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.