Η Ρωσία δεν έχει κλείσει την πόρτα στη «διπλωματία» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, αλλά εννοεί να αποτρέψει το επαπειλούμενο «λουτρό αίματος» στις περιφέρειες που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας που το Κρεμλίνο αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη, τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Ρώσος πρεσβευτής στον διεθνή οργανισμό, Βασίλι Νεμπένζια.

«Παραμένουμε ανοικτοί στη διπλωματία, υπέρ της διπλωματικής λύσης. Ωστόσο, δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτρέψουμε να διαπραχθεί λουτρό αίματος στο Ντονμπάς», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους ομολόγους του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Τόνισε πως η Μόσχα δεν μπορούσε να επιτρέψει τους νέους «στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς» του Κιέβου.

Ο Βασίλι Νεμπένζια προειδοποίησε εξάλλου τις δυτικές δυνάμεις να το «σκεφτούν δύο φορές» προτού προχωρήσουν σε ενέργειες οι οποίες θα επιδείνωναν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Να σημειώσουμε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκλήθηκε εκτάκτως μετά από την ανακοίνωση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των αποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

Αυτή η κίνησή του, φυσικά, προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των δυτικών δυνάμεων, με τη Γαλλία να αποκαλεί «παρανοϊκή» την ομιλία του, ενώ μαζί με τις ΗΠΑ και τη Γερμανία υποστήριξαν πως θα απαντήσουν. Αυτές οι τρεις χώρες μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία καταδίκασαν την ανακοίνωση του Ρώσου ηγέτη και ετοιμάζουν κυρώσεις προς τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, μέσα στην ημέρα (22/2), αναμένεται ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να ανακοινώσει μέτρα κατά της Ρωσίας. Παράλληλα, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε διάταγμα με για την εφαρμογή κυρώσεων στη χώρα.

Βέβαια, νωρίτερα, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, παρατηρήθηκε κινητικότητα αρμάτων μάχης στην περιοχή του Ντόνετσκ.