Χρονικά μέρος της παρατεταμένης ουκρανικής κρίσης έχει συμπέσει με την διεξαγωγή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

γράφει ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης*

Παρότι γεωπολιτικά τα δύο γεγονότα είναι διακριτά δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Η Μόσχα γνωρίζει ότι σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον μια στρατιωτική εμπλοκή στην μία γωνιά του κόσμου είναι δυνατόν να αλληλεπιδράσει με ένα γεγονός κάπου αλλού. Όταν μάλιστα το παράλληλο γεγονός έχει σχέση με τον στενότερο σύμμαχο της Ρωσίας, την Κίνα, τότε οι συσχετισμοί αποκτούν άλλη διάσταση.

Η Μόσχα αντιλαμβάνεται ότι η έννοια της παγκόσμιας εκεχειρίας αποτελεί πολιτικά κι επικοινωνιακά βασική αρχή των Ολυμπιακών Αγώνων, Χειμερινών ή Θερινών. Επίσης η προβολή της ουκρανικής κρίσης από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης καθημερινά με τον εντονότερο τρόπο με την ρωσική επίθεση να εκδηλώνεται από στιγμή σε στιγμή εδώ κι εβδομάδες έχει επισκιάσει επικοινωνιακά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Κίνα, κάτι που εξυπηρετεί την Ουάσινγκτον κι όχι την Μόσχα, πόσο μάλλον το Πεκίνο.

Συνεπώς ο Ρώσος πρόεδρος αντιλαμβάνεται ότι σε επίπεδο πολιτιστικής διπλωματίας μια στρατιωτική εμπλοκή τη Ρωσίας στην Ουκρανία κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα θα είχε δυσμενή αντίκτυπο για την Ρωσία και τις σινο-ρωσικές σχέσεις.

Η μεν Ρωσία θα παρουσιαζόταν ως παγκόσμιος ταραξίας υπεύθυνος για την παραβίαση της ολυμπιακής εκεχειρίας, η δε Κίνα θα εκλάμβανε μια τέτοια ρωσική ενέργεια ως μη φιλική με τα συμφέροντά της και μη σύμφωνη με την σινο-ρωσική συμμαχία έναντι των ΗΠΑ.

Ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει στρατιωτική εμπλοκή, εκτεταμένη ή μη, στην Ουκρανία, σε συνάρτηση με τις αμερικανο-ρωσικές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις, η Μόσχα δείχνει μέχρι τώρα να έχει λάβει υπόψη τον παράγοντα «πολιτιστική διπλωματία» στο θέμα της συγκυρίας της ουκρανικής κρίσης και των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

Ίσως υπό αυτό το πρίσμα, με παραπλανητική ή μη πρόθεση, θα μπορούσε να ερμηνευτεί η ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης στις 15.2.2022 ότι οι ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στην Λευκορωσία θα συνεχιστούν ως τις 20.2.2022, ημερομηνία η οποία συμπίπτει με την λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα.

*Ο Δρ. Ευάγγελος Βενέτης είναι ειδικός σε θέματα Ισλάμ και Μέσης Ανατολής