Η Google αφιέρωσε το νέο Doodle στον επιστήμονα Michiaki Takahashi, ιολόγο από την Ιαπωνία, που κατατρόπωσε την ανεμοβλογιά και άλλαξε πολλές ζωές σε όλο τον κόσμο προς το καλύτερο.

Όπως αναφέρει το aljazeera.com, ο Ιάπωνας ιολόγος που έφυγε από την ζωή το 2013, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου το 1928. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα και εντάχθηκε στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Μικροβιακών Νόσων του Πανεπιστημίου της Οσάκα, ενώ μετά από μελέτη για τους ιούς της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, δέχτηκε μια ερευνητική υποτροφία το 1963 στο Baylor College των ΗΠΑ.

Τότε έζησε μια προσωπική περιπέτεια με τον γιό του, η οποία θα οδηγούσε στην ανακάλυψη του εμβολίου, που έβαλε τέλος στην ανεμοβλογιά.

Όταν ο ιός «χτύπησε» την πόρτα της οικογένειας

Ο 3χρονος γιος του Μιτσιάκι Τακαχάσι νόσησε με ανεμοβλογιά το 1964, όταν ήρθε σε επαφή με την κόρη μιας γειτονικές οικογένειας στο Χιούστον. Ενώ το κορίτσι ήταν με την οικογένειά του, ο Takahashi εντόπισε ένα «εξάνθημα που μοιάζει με φουσκάλες στο κεφάλι του», είπε σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε το 2011 στους Financial Times.

Ο Takahashi αναγνώρισε τα συμπτώματα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να είναι σοβαρά και ότι δεν υπήρχε θεραπεία. Τελικά, ο γιος του εμφάνισε σοβαρά συμπτώματα, με κυστίδια σε όλο του το σώμα και υψηλό πυρετό.

«Τα συμπτώματά του προχώρησαν γρήγορα και σοβαρά. Η θερμοκρασία του έπεσε και άρχισε να έχει δυσκολία στην αναπνοή», περιέγραψε ο Τακαχάσι. «Το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε εγώ και η γυναίκα μου ήταν να τον παρακολουθούμε μέρα και νύχτα», θυμάται.

Αλλά με τον καιρό, τα συμπτώματα βελτιώθηκαν και ο γιος του ανάρρωσε. Μετά από αυτό, ο αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της ανεμοβλογιάς, παρόλο που θεωρήθηκε ως μια ήπια ασθένεια.

«Τότε συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να χρησιμοποιήσω τις γνώσεις μου για τους ιούς για να αναπτύξω ένα εμβόλιο κατά της ανεμοβλογιάς», είπε χαρακτηριστικά.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Το ndtv.com αναφέρει ότι το εμβόλιο αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας τον ιό της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα (VZV) που απομονώθηκε από το φυσαλιδώδες υγρό ενός παιδιού. Ο VZV είναι ένας ανθρώπινος ερπητοϊός που προκαλεί ανεμοβλογιά έρπητα ζωστήρα.

Σύμφωνα με Ιάπωνες ερευνητές, το όνομα του αγοριού ήταν Oka, οπότε ο ιός ονομάστηκε το στέλεχος Oka. Το εμβόλιο επίσης ονομάστηκε Oka Varicella Vaccine.