Ο Όλαφ Σολτς κάλεσε – για άλλη μία φορά – τη Ρωσία να αδράξει τις «προσφορές για διάλογο», καθώς ο Γερμανός καγκελάριος συνεχίζει τις διπλωματικές προσεγγίσεις για την αποκλιμάκωση της κρίσης. Σε μερικές ώρες, μάλιστα, ταξιδεύει για τη Μόσχα.

Ωστόσο, απόψε ο Σολτς δήλωσε, έχοντας στο πλάι του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, πως «οι στρατιωτικές δραστηριότητες της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία δεν είναι κατανοητές».

«Δεν υπάρχουν εύλογες αιτίες για μια τέτοια στρατιωτική ανάπτυξη. Και απαιτούμε από τη Ρωσία να αδράξει τις υπάρχουσες ευκαιρίες για διάλογο», προσέθεσε ο ίδιος, από το Κίεβο, όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της επίσκεψής του.

Ο καγκελάριος διαβεβαίωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Γερμανία θα συνεχίσει «με αποφασιστικότητα» την οικονομική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία. «Καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει υποστηρίξει οικονομικά τόσο ισχυρά την Ουκρανία όσο η Γερμανία στη διάρκεια των τελευταίων οκτώ ετών», υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.

«Απέναντι στην ξένη επιρροή, μεριμνήσαμε για την αυτονομία και την ανθεκτικότητά της. Και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως θα συνεχίσουμε την υποστήριξη αυτή με την ίδια αποφασιστικότητα», συμπλήρωσε.

Σολτς - Ζελένσκι

Η Ουκρανία εξακολουθεί να επιθυμεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως μια ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ – κάτι το οποίο δεν επιθυμεί η Ρωσία – θα «εγγυάτο την ασφάλειά μας». «Αντιλαμβανόμαστε πως μια ένταξη στο ΝΑΤΟ θα εγγυάτο την ασφάλειά μας και την εδαφική μας ακεραιότητα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Ζελένσκι.

Εξάλλου, ο Ουκρανός πρόεδρος χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την απόφαση ορισμένων δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Καναδά, να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους από το Κίεβο στη δυτική Ουκρανία.

«Είναι μεγάλο λάθος – αλλά είναι δική τους απόφαση – να μεταφερθούν ορισμένες πρεσβείες στη δυτική Ουκρανία… Η Ουκρανία είναι ενωμένη και αν συμβεί κάτι, θα συμβεί παντού», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.