Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τους συμμάχους του σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ότι «φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης».

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην ομάδα ότι φοβάται για την ασφάλεια της Ευρώπης υπό τις παρούσες συνθήκες», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του, μετά το τέλος μιας τηλεδιάσκεψης του Μπόρις Τζόνσον με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΝΑΤΟ.

«Επισήμανε την ανάγκη οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να καταστήσουν απολύτως σαφές ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο οικονομικών κυρώσεων, που θα είναι έτοιμο να επιβληθεί, εάν η Ρωσία λάβει την ολέθρια και καταστροφική απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία», λέει το γραφείο του.

Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ακόμη και πριν το τέλος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Καμπανάκι, ωστόσο, χτύπησε και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν με τα όσα δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής. «Ανά πάσα στιγμή», ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να λάβει χώρα μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Der Spiegel: Εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 16 Φεβρουαρίου αναμένει η CIA

Το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel δε, αναφέρει και συγκεκριμένη ημερομηνία επικαλούμενο τη CIA. Όπως μεταδίδει το περιοδικό, η CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας στις 16 Φεβρουαρίου, την επόμενη Τετάρτη, και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους. Σύμφωνα με το Der Spiegel, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στη γειτονική της χώρας.

Η Βρετανία ζητά από τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία

Η Βρετανία συνέστησε σήμερα στους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως την Ουκρανία, ως μέτρο ασφαλείας, μεσούσης της κρίσης Ρωσίας-Δύσης.

«Η ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας, για αυτό ακριβώς εμείς επικαιροποιήσαμε τις συστάσεις μας προς τους ταξιδιώτες», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Προτρέπουμε τους Βρετανούς υπηκόους στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως με εμπορικά μέσα, όσο παραμένουν διαθέσιμα».

Η Βρετανία προστέθηκε και αυτή απόψε μετά τις Νορβηγία και Λετονία στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Κατά το τελευταίο 24ωρο, αντίστοιχες συστάσεις εξέδωσαν, μεταξύ άλλων, η Ολλανδία και η Ιαπωνία.

Υπουργείο Εξωτερικών

Το βράδυ της Παρασκευής σχετική οδηγία εξέδωσε και η Ελλάδα. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ή ταξιδεύουν στην Ουκρανία να βρίσκονται σε επαφή με την Πρεσβεία στο Κίεβο.

Στόλτενμπεργκ: Αυξήσαμε την ετοιμότητα αντίδρασης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωνε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του εν μέσω μιας ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μιας πιο μακροπρόθεσμης παρουσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Βέλγιο – Αξιωματούχος ΝΑΤΟ: Όλοι οι Σύμμαχοι ήταν ξεκάθαροι ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει

Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να διαβουλεύονται για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία αναφέρει Αξιωματούχος της Συμμαχίας, τονίζοντας ότι η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση. Πιο συγκεριμένα, ο εν λόγω Αξιωματούχος σημειώνει:

«Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες των συζητήσεων, αλλά οι Σύμμαχοι συνεχίζουν να διαβουλεύονται στενά για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας μέσα και γύρω από την Ουκρανία. Όλοι οι Σύμμαχοι ήταν ξεκάθαροι ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλιμακώσει».