Newsroom

Το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την ανατολική πτέρυγά του εν μέσω μιας ενίσχυσης των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο μιας πιο μακροπρόθεσμης παρουσίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, δήλωσε την Παρασκευή ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας δίπλα στον πρόεδρο της Ρουμανίας σε μια στρατιωτική αεροπορική βάση στην ανατολική Ρουμανία -όπου αναπτύσσονται επιπρόσθετα αμερικανικά στρατεύματα- ο Στόλτενμπεργκ είπε πως η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, η μοίρα Stryker 1.000 Αμερικανών στρατιωτών μεταφέρεται από το Βίλσεκ της Γερμανίας στη Ρουμανία και θα προστεθεί στους 900 στρατιώτες που σταθμεύουν ήδη σε βάση στη βαλκανική χώρα. Στη χώρα βρίσκονται επίσης ιταλικά, γερμανικά και πολωνικά στρατεύματα.

«Υπάρχει μια εν εξελίξει ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Έχουμε αυξήσει επίσης την ετοιμότητα της δύναμης αντίδρασης του ΝΑΤΟ. Αυτά τα στρατεύματα είναι στις βάσεις των χωρών τους, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα οπουδήποτε στη συμμαχία αν χρειαστεί», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε:

«Επιπλέον εξετάζουμε πιο μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις στη στάση μας, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ομάδων μάχης στο νοτιοανατολικό τμήμα της συμμαχίας, που σημαίνει στη Ρουμανία αλλά και σε άλλες χώρες γύρω από την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Έχω απευθύνει επανειλημμένα έκκληση για μια πιο σταθερή παρουσία του ΝΑΤΟ, των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Παράλληλα, ο Στόλτενμπεργκ επανέλαβε επίσης σήμερα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Υπάρχει κίνδυνος μιας πλήρους εισβολής, αλλά υπάρχει επίσης κίνδυνος άλλου είδους επιθετικών ενεργειών, περιλαμβανομένων προσπαθειών να ανατραπεί η κυβέρνηση του Κιέβου, υβριδικών κυβερνοεπιθέσεων και πολλών άλλων ειδών ρωσικής επίθεσης», είπε.

Σημαία ρωσίας - σημαία ΝΑΤΟ

Ενίσχυση του ανατολικού μετώπου

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επικαλούμενο πηγές που πρόσκεινται στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία του στην ανατολική πτέρυγά του που βρίσκεται κοντά στην Ουκρανία.

Τα 30 μέλη της συμμαχίας ολοκλήρωσαν μια σχετική πρόταση αυτήν την εβδομάδα, πληροφορήθηκε σήμερα το dpa, έπειτα από εβδομάδες συζητήσεων.

Επισημαίνεται πως μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα, το 2014, της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε τέσσερις ομάδες μάχης αποτελούμενες από πολυεθνικές δυνάμεις στην Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία και την Πολωνία.

Με περισσότερους από 100.000 Ρώσους στρατιώτες να σταθμεύουν τώρα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι επίκειται εισβολή, σχέδια για στάθμευση περισσότερων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ εκεί κοντά σε χώρες όπως η Ρουμανία είναι σε εξέλιξη, κατά την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καλεί το ΝΑΤΟ να σταματήσει τη διεύρυνσή του προς ανατολάς, μεταξύ άλλων, επομένως οι παραπάνω εξελίξεις θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις ήδη υψηλές εντάσεις στην περιοχή.

Η ουκρανική κυβέρνηση, που μάχεται εναντίον υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστικών δυνάμεων στην ανατολική περιφέρεια Ντονμπάς από το 2014, έχει καλέσει, από την πλευρά της, τους δυτικούς συμμάχους της να βοηθήσουν να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο