Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κούντερς αναμένεται απόψε να συζητήσει με Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τις προσπάθειες και την “ανάγκη” να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος υπόπτων για την κατάρριψη του αεροσκάφους Boeing 777 της εταιρείας Malaysia Airlines το οποίο εκτελούσε την πτήση MH17 (Άμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ) στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.
Ο Κούντερς αναμένεται επίσης να συζητήσει σχετικά με τη ρωσική “μαύρη λίστα” στην οποία περιλαμβάνονται πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ανακοίνωση που εξεδόθη από το ολλανδικό ΥΠΕΞ.

Περίπου τα δύο τρίτα εκ των συνολικά 298 θυμάτων της συντριβής του Μπόινγκ την 17η Ιουλίου 2014 ήταν Ολλανδοί υπήκοοι. Οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές δεν έχουν ακόμη κατονομάσει τους υπόπτους.

Η επικρατέστερη θεωρία μεταξύ των ερευνητών αεροπορικών δυστυχημάτων κάνει λόγο περί κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους με ρωσικό πύραυλο εδάφους-αέρος που φέρονται να εκτόξευσαν φιλορώσοι από το έδαφος της Ουκρανίας. Η Μόσχα, η οποία διαψεύδει οποιαδήποτε ανάμιξή της στην τραγωδία, έχει προτείνει διάφορες άλλες θεωρίες, όπως η κατάρριψη του Μπόινγκ από ουκρανικό μαχητικό ή από την ουκρανική αεράμυνα.

Το επίσημο πόρισμα του Ολλανδικού Συμβουλίου Ερευνών Ασφαλείας (OVV) για τα αίτια της καταστροφής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Στο προκαταρκτικό του πόρισμα, το Συμβούλιο ανέφερε ότι το αεροσκάφος συνετρίβη διότι επλήγη από πολλά αντικείμενα υψηλής ταχύτητας, πιθανόν θραύσματα.

Η Ολλανδία ηγείται της διεθνούς έρευνας για την αεροπορική καταστροφή κι έχει δεσμευθεί να διώξει ποινικά τους υπεύθυνους. Ωστόσο η υπόθεση, η οποία δεν έχει προηγούμενο, αναμένεται ότι θα εγείρει διάφορες νομικές και πολιτικές προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ενδεχόμενη δίκη ξένων υπηκόων.