Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι τόσο η ρωσική ηγεσία όσο και η ουκρανική έχουν δεσμευτεί να τηρήσουν τις συμφωνίες του Μινσκ.

«Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τις συνομιλίες των δύο στο Κίεβο.

Υπενθυμίζεται πως ο Γάλλος πρόεδρος συναντήθηκε χθες και με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον τελευταίο να «ευχαριστεί» το Παρίσι για τη συνέχιση από πλευράς του, της διπλωματικής προσπάθειας, με φόντο την κρίση Μόσχας – Δύσης.

Οι συμφωνίες του Μινσκ υπογράφηκαν το 2014 και το 2015 από τους ηγέτες της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ως απάντηση στη ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ. Θέτουν ως στόχο τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά διαψεύδει όσους μιλούν για σχέδια εισβολής του στρατού της στη γειτονική χώρα.