Ο Μπόρις Τζόνσον έκανε γνωστό ότι κυρώσεις, αλλά και άλλα μέτρα, θα είναι έτοιμα στην περίπτωση μιας ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, ενώ η κυβέρνησή του θα ζητήσει από το κοινοβούλιο την επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων πολιτών και εταιριών.

Γράφοντας σήμερα Τρίτη, στην εφημερίδα «The Times» ο Τζόνσον ανέφερε ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών Typhoon της Βασιλικής Βρετανικής Αεροπορίας, αλλά και πλοίων του Βασιλικού Βρετανικού Ναυτικού για την προστασία της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο Τζόνσον έγραψε επίσης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας και η υπουργός των Εξωτερικών Λιζ Τρας θα ταξιδέψουν σύντομα στη Ρωσία.

Τα σχόλια του Τζόνσον έγιναν καθώς αξιωματούχοι στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι μία επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει μία εισβολή. «Οι βρετανικές κυρώσεις και άλλα μέτρα θα είναι έτοιμα για την οποιαδήποτε νέα ρωσική επίθεση», γράφει ο Τζόνσον.

«Η κυβέρνηση θα ζητήσει νέες εξουσίες από το κοινοβούλιο για την επιβολή κυρώσεων σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κατά Ρώσων πολιτών και εταιριών, συμπεριλαμβανομένης και της οποιασδήποτε εταιρίας που συνδέεται με το ρωσικό κράτος ή δραστηριοποιείται σε έναν τομέα που έχει στρατηγική σημασία για το Κρεμλίνο».

Η Βρετανία προετοιμάζεται επίσης για να ενισχύσει μία ναυτική νατοϊκή μοίρα μάχης υπό βρετανική διοίκηση στην Εσθονία, σύμφωνα με τον Τζόνσον.

«Καλωσορίζω τη δήλωση της Γερμανίας ότι ο αγωγός Nord Stream 2 θα επανεξεταστεί στην περίπτωση μιας εισβολής», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πλέον αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο Σολτς δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες έχουν την ίδια προσέγγιση για την Ουκρανία, τη Ρωσία και τις κυρώσεις, αλλά δεν επιβεβαίωσε άμεσα τα σχέδια για τον αγωγό Nord Stream 2.

Αποτελώντας το πιο διχαστικό ενεργειακό σχέδιο στην Ευρώπη, ο αγωγός Nord Stream 2 έχει σχεδιαστεί για να διπλασιάσει την ποσότητα του φυσικού αερίου που ρέει από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.