Στη Σικελία της Ιταλίας μια πενταμελής οικογένεια αντιεμβολιαστών μολύνθηκε και στη διάρκεια εντός μήνα, ξεκληρίστηκε από κορονοϊό. «Φοβόντουσαν να κάνουν τον εμβόλιο», υποστήριξαν συγγενικά τους πρόσωπα.

Η τραγική ιστορία της οικογένειας άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο. Λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου, έχασε την ζωή του ο 80χρονος πατέρας, προτού καν τον παραλάβει το ασθενοφόρο για να μπορέσει να τον διακομίσει στο νοσοκομείο. Η σύζυγός του, 78 ετών, και τα τρία τους παιδιά – 55, 52 και 50 ετών – πέθαναν σε διάστημα περίπου δέκα ημερών ο ένας από τον άλλο.

Η 25χρονη εγγονή του πρώτου εκλιπόντα, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είμαστε βυθισμένοι στο πένθος, ο πόνος μας είναι απερίγραπτος. Δεν είχε εμβολιαστεί κανείς τους, διότι φοβόντουσαν».

«Και η οικογενειακή αυτή τραγική ιστορία μας δείχνει – σε όλους – ότι το μόνο όπλο κατά του κορονοϊού, είναι το εμβόλιο», δήλωσε ο Εμανουέλε Κασαρά, διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης Έννα, στη Σικελία.

Άρχισε η χορηγία αντιικών φαρμάκων στη χώρα

Στο μεταξύ, στην Ιταλία άρχισε η χορηγία του αντιικού χαπιού Paxlovid στους ασθενείς με κορονοϊό. Το πρώτο χάπι δόθηκε σε 54χρονο ασθενή με υποκείμενο νόσημα σε νοσοκομείο της Ρώμης.

«Η πίεση στα νοσοκομεία δείχνει να έχει αρχίσει να μειώνεται, αν και οι δείκτες είναι ακόμη υψηλοί» κατά τον Τζιάνι Ρέτσα, υπεύθυνο του τομέα πρόληψης του υπουργείου Υγείας της της χώρας. «Για τον λόγο αυτόν καλούμε όλους να ολοκληρώσουν τον εμβολιαστικό τους κύκλο και να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας», δήλωσε. Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς, το ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι τέσσερα εκατομμύρια πολίτες άνω των 20 ετών δεν έχουν επισκεφθεί, ακόμη, τα εμβολιαστικά κέντρα.

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία επιβεβαιώθηκαν 99.522 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 433 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 884.893 διαγνωστικά τεστ, το 11,2% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.440 ασθενείς με Covid-19 (17 λιγότεροι από την Πέμπτη), ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 19.000, δηλαδή 324 λιγότεροι από το περασμένο 24ωρο.