Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή του και περισσότεροι από 50 έχουν εισήχθησαν σε νοσοκομεία από χρήση νοθευμένης κοκαΐνης, ανακοίνωσαν οι αρχές του Μπουένος Άιρες της πρωτεύοσας της Αργεντινής. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι δεν αποκλείουν με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί.

Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Αργεντινής συνέλαβαν υπόπτους για διακίνηση του συγκεκριμένου ναρκωτικού, έπειτα από τους πρώτους θανάτους τοξικομανών που καταγράφηκαν. Ορισμένοι από αυτούς βρέθηκαν ακόμη και στο δρόμο προτού καν προλάβουν να λάβουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, η κοκαΐνη είχε νοθευτεί με μία τοξική ουσία, πιθανότατα από μία συμμορία που προσπαθούσε να μειώσει το κόστος και να μεγιστοποιήσει τα κέρδη σε μία «μάχη» με αντίπαλες εγκληματικές ομάδες για την «πρωτοκαθεδρία» στη διακίνηση ναρκωτικών στo Μπουένος Άιρες. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως όποιος έβαλε αυτή την τοξική ουσία στην κοκαΐνη, το έκανε γιατί το ήθελε», ανέφεραν αστυνομικές πηγές. Ένα άλλο σενάριο, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, είναι πως οι έμποροι ναρκωτικών πούλησαν άλλη ουσία και να προκλήθηκε δηλητηριάστηκαν από οπιούχα. «Είναι κάτι που εξετάζεται», υποστήριξε ο υπουργός ασφαλείας της περιφερειακής κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες, Σέρχιο Μπέρνι.

«Ποτέ δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο», ανέφεραν στην αργεντίνικη εφημερίδα «La Nacion», αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση. Σημείωσαν πως οι φόβοι τους είναι πως ο αριθμός των θυμάτων θα μεγαλώσει. Άλλωστε, στην τελευταία ενημέρωση των αρχών βρίσκονταν άλλοι 56 σε νοσοκομεία της πόλης λαμβάνοντας βοήθεια. «Οι 26 εκ των οποίων υποστηρίζονται με μηχάνημα για να μπορούν να αναπνεύσουν», συνέχισαν. Όπως αναφέρει η ίδια εφημερίδα οι 17 νεκροί βρέθηκαν στις συνοικίες Χούρλινγχαμ, Σαν Μαρτίν και Τρες δε Φεμπρέρο.

«Κοινοποιούμε στους πολίτες πως κυκλοφορεί κοκαΐνη υψηλής τοξικότητας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Εισαγγελία του Σαν Μαρτίν. Όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους προμηθεύθηκαν την κοκαΐνη από το ίδιο σημείο.