Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού του Μαυροβουνίου, ζήτησε από την κυβέρνηση να ασχοληθεί επειγόντως με τη μαζική μετανάστευση πολιτών από το βόρειο τμήμα της χώρας σε κράτη της Δυτικής Ευρώπης και να ανακοινώσει τα μέτρα που θα ληφθούν, ζητώντας να έχει η Βουλή κεντρικό ρόλο στη διευθέτηση του προβλήματος.

«Η κυβέρνηση πρέπει να ενημερώσει αμέσως την κοινή γνώμη για τον αριθμό των πολιτών από το βόρειο τμήμα της χώρας που από την αρχή του έτους έφυγαν για άλλες χώρες, τον αριθμό των κατοίκων που μετανάστευσαν φέτος και τα αντίστοιχα στοιχεία της περσινής χρονιάς» ανέφερε ο βουλευτής του κόμματος Νταμίρ Σέχοβιτς.

Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του μικρότερου εταίρου του κυβερνώντος συνασπισμού στο Μαυροβούνιο, είναι ο πρόεδρος της Βουλής, Ράνκο Κριβοκάπιτς.

Τα ΜΜΕ του Μαυροβουνίου δημοσιεύουν ανησυχητικά στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων που δείχνουν ότι τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2015 μετανάστευσαν περίπου 3.500 κάτοικοι, κυρίως στις χώρες της Μπενελούξ -Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο- με το αιτιολογικό, ότι «πρέπει να σώσουν την οικογένειά τους από την πείνα» και ότι εδώ και χρόνια δεν υπάρχουν δουλειές στη συγκεκριμένη περιοχή και δεν βλέπουν καμία προοπτική».

Το αίτημα του SDP στήριξαν και κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Σοσιαλδημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (SNP) τόνισε ότι είναι απίθανο και παράδοξο το βόρειο τμήμα της χώρας, δηλαδή η λιγότερο αναπτυγμένη περιοχή, να είναι εκείνη που διαθέτει τις περισσότερες πηγές και συγκριτικά πλεονεκτήματα.

«Η σκληρή οικονομική πραγματικότητα, η πείνα, η ανέχεια, η ανυπαρξία όρων για αξιοπρεπή ζωή ώθησαν αρκετές χιλιάδες πολίτες, ανεξάρτητα από θρησκεία ή την κοινότητα στην οποία ανήκουν, να αναζητήσουν σωτηρία μακριά από τις εστίες τους» αναφέρεται σε ανακοίνωση του SNP.

Οι εκπρόσωποι της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή του Μαυροβουνίου πρέπει να αντιδράσουν με τον κατάλληλο τρόπο στο φαινόμενο αυτό, αυτό θα επιβεβαιώσει ότι οι αρχές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν «τον οικονομικό διωγμό» από το βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου, υπογραμμίζει το SNP.