Στη Γαλλία, οι Αρχές έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να βάλουν όριο στα χρηματοοικονομικά προϊόντα και τα επενδυτικά προγράμματα που προωθούν οι influencers μέσω των λογαριασμών τους στα social media, έπειτα από πολλές καταγγελίες νεαρών ατόμων πως έπεσαν θύματα απάτης και χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ.

Εισαγγελείς εργάζονται στενά με την Autorité des marchés financiers (AMF), το ελεγκτικό όργανο των οικονομικών αγορών της χώρας και ερευνούν τις διασημότητες και τους influencers που προωθούν θολά επενδυτικά σχήματα και υπόσχονται γρήγορα κέρδη. Τέτοιου είδους διαφημίσεις χωρίς να υπάρχει επεξήγηση απαγορεύεται και διώκεται ποινικά.

Η Ναμπίλα Μπενατιά-Βεργάρα, μια πρώην σταρ reality show που έχει 6,9 ακόλουθους στον λογαριασμό της στο Instagram τιμωρήθηκε με πρόστιμο 20.000 ευρώ τον περασμένο Ιούλιο καθώς πρότεινε μέσω του λογαριασμού της στην πλατφόρμα Snapchat, μια ιστοσελίδα εκπαίδευσης στις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Το site υποσχόταν 80% κέρδη και μάλιστα χωρίς κανένα επενδυτικό ρίσκο.

«Τα social media και οι influencers είναι το νέο σημείο εσόδου για τις οικονομικές απάτες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το AMF και συνέχισε: «Οι στόχοι είναι ολοένα και πιο νέοι άνθρωποι που προέρχονται από τις χαμηλές οικονομικές τάξεις κι αυτό δείχνει τη διαφορά σε σύγκριση με τα όσα γνωρίζαμε ως τώρα». Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού, το ένα τρίτο των θυμάτων που πίστεψαν στις απάτες, πείστηκαν μέσω των social media. Ο μέσος όρος χρηματικής απώλειάς τους ήταν 40.000 ευρώ.

Η Λορ Μπεκό, Εισαγγελέας του Παρισιού, υποσχέθηκε πως οι Αρχές θα βρουν την άκρη του νήματος και θα βάλουν τέλος στις απάτες. «Οι συνέπειες για τα θύματα είναι συχνά σοβαρά ψυχολογικά τράυματα και για ορισμένους η απαρχή της φτώχιας», δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Μετά από το πρόστιμο στη Ναμπίλα, οι Αρχές έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους για να μειώσουν το φαινόμενο. Μάλιστα, ζήτησαν από τις εταιρίες που έχουν πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να κλείσουν τους λογαριασμούς από influencers που προωθούν χρηματοοικονομικά προϊόντα. Η Τζαζ Κορέια, για παράδειγμα, μια 29χρονη τηλεπερσόνα που ωθούσε τους fans της στη συναλλαγή νομισμάτων, είπε στην εφημερίδα «Le Parisien» πως της έκλεισαν τον λογαριασμό χωρίς καμία προειδοποίηση.