Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τους Γάλλους «να φροντίσουν ο ένας τον άλλον», κυρίως κάνοντας τεστ πριν συναντηθούν με τους δικούς τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Καλές γιορτές σε όλους! Σε όσους θα έχουν την χαρά να βρεθούν με την οικογένειά τους για Χριστούγεννα: τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκα, αποστάσεις), προληπτικό τεστ για ασφάλεια, και, σε περίπτωση συμπτωμάτων, απομόνωση και γνωστοποίηση. Σε όσους εργάζονται για να μας φροντίσουν, να μας προστατέψουν: ευχαριστώ. Ας φροντίσουμε ο ένας τον άλλον», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο ίδιος επανέλαβε το μήνυμά του και σε βίντεο στο προσφιλές στους νέους TikTok. «Πρέπει, ακόμη κι αν είστε εμβολιασμένοι, να κάνετε τεστ (…) για να είστε βέβαιοι ότι δεν είστε φορείς του ιού πριν συναντηθείτε με τους δικούς σας (…) και, έπειτα, είτε πρόκειται για την πρώτη δόση είτε για την αναμνηστική, είναι καιρός να εμβολιαστείτε». «Κάντε το για σας, για τους δικούς σας, τώρα και πάλι (…) είμαστε οργανωμένοι γι’αυτό», πρόσθεσε.

Επιδημιολογική εικόνα

Απέναντι στην άφιξη της μετάλλαξης Όμικρον στη Γαλλία, με τα 84.272 νέα κρούσματα το περασμένο 24ωρο, 16.118 νοσηλευόμενους, 3.147 σε ΜΕΘ και την προοπτική των «100.000 ημερήσιων κρουσμάτων μέχρι το τέλος του μήνα», όπως προέβλεψε ο υπουργός Υγείας, η κυβέρνηση στηρίχθηκε στην «υπευθυνότητα» των Γάλλων, επιτάχυνε τον εμβολιασμό με την αναμνηστική δόση, άνοιξε την πλατφόρμα του εμβολιασμού για τα παιδιά 5-11 ετών, ενίσχυσε τους ελέγχους στα σύνορα και θα μετατρέψει το υγειονομικό σε εμβολιαστικό πάσο με έναρξη ισχύος τα μέσα του Ιανουαρίου.