Δύο μετανάστες από την Ερυθραία περιμένουν στη Λιβύη για να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι της Μεσογείου και να φτάσουν στην Ιταλία.

Περιγράφουν τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, πεινούν ξυλοκοπούνται και βιάζονται από τους δουλέμπορούς.

«Έχω δει γυναίκες να βιάζονται μπροστά στα παιδιά τους» ανέφερε ένας άνθρωπος που ονομάζεται «Yosef», για να προστατεύσει την ταυτότητά του, σε μια συνέντευξη με Save the Children.

«Υπάρχει έλλειψη τροφίμων, υπάρχουν μόνο μακαρόνια», δήλωσε ο Yosef, ο οποίος έχει κολλήσει στη Λιβύη επειδή έχει ξεμείνει από χρήματα. «Τα μακαρόνια έχουν πολλά μεταλλικά στοιχεία και πέτρες. Με αυτά τρέφονται τα παιδιά» είπε.

Η Λιβύη τέσσερα χρόνια μετά την πτώση του Μουαμάρ Καντάφι, έχει καταστεί σημαντικός κόμβος για διακινητές ανθρώπων.

Δύο υπήκοοι της Ερυθραίας, σε συνέντευξη ανέφεραν ότι περιμένουν σε ένα σπίτι στην πρωτεύουσα της Λιβύης, μαζί  με 84 άλλους μετανάστες που ελέγχονται από λαθρεμπόρους.

Η μία γυναίκα που δίνει τη συνέντευξη στην οργάνωση έχει μαζί της την 4χρονη κόρη της και έχει ονομαστεί «Salma».

«Αν έχουμε τρόφιμα τρώμε, αλλιώς η μικρή κοιμάται πεινασμένη» είπε για το παιδί της.

Το σπίτι διοικείται από λαθρέμπορους που χρεώνουν μάλιστα ενοίκιο στους μετανάστες.

«Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν αναγκάζονται να φύγουν», ανέφερε προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να φύγει από το σπίτι και δεν έχουν δει το φως της ημέρας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα σπίτια άλλων εμπόρων. Σε ένα σπίτι 180 μετανάστες περιμένουν να περάσουν στην Ιταλία, και σε μια άλλη ακόμη 330.

«Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες εδώ είναι σε κίνδυνο από τους άνδρες από την Ερυθραία, αλλά είναι από τον τοπικό πληθυσμό» δήλωσε ο Yosef, προσθέτοντας ότι «είναι ένα μέρος όπου όχι μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες βίαζονται».

Η Salma είπε ότι δεν έχε δεχτεί επίθεση αλλά έχει δει άλλες γυναίκες, σύμφωνα με το Reuters.

Μάλιστα μερικοί άνδρες είχαν τα χέρια τους σπασμένα επειδή προσπάθησαν να προστατεύσουν τις γυναίκες τους.

«Φυσικά και φοβάμαι, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή, πρέπει να πάρω την ευκαιρία μου. Αν ο Θεός το θέλει θα πάω με την κόρη μου. Αν όχι, δέχομαι αυτό που θα συμβεί σε έμενα και την κόρη μου», είπε Salma.