Σχεδόν 4.100 πρόσφυγες, που επέβαιναν σε αλιευτικά, έχουν διασωθεί από χθες κοντά στις ακτές της Λιβύης και η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται και σήμερα, καθώς οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν τους διακινητές ανθρώπων.

Όλοι οι διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στις ιταλικές ακτές και κάποιοι ήδη έχουν φθάσει στη Λαμπεντούζα, το νοτιότερο νησί της Ιταλίας, και στο Τραπάνι της Σικελίας. Περισσότεροι αναμένεται να μεταφερθούν στη στεριά στη διάρκεια της νύχτας και τη Δευτέρα.

Παράλληλα, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι 3 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους όταν βυθίστηκε το αλιευτικό στο οποίο επέβαιναν και το οποίο είχε προορισμό την Ελλάδα. Διασώθηκαν 31 άνθρωποι.

Τις προσπάθειες διάσωσης των τελευταίων 2 ημερών συντονίζει η Ιταλία με περίπου 10 ιταλικά πλοία, 4 ιδιωτικά σκάφη και ένα γαλλικό, το οποίο ανήκει στο στόλο της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ελέγχου των συνόρων.

Ενώ η ΕΕ έχει αυξήσει τις θαλάσσιες περιπολίες, η Ιταλία παραμένει η χώρα με τις περισσότερες αφίξεις προσφύγων, οι οποίοι φιλοξενούνται σε κέντρα υποδοχής.