Χαιρέτισε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τριπλασιάσει το μέγεθος της ναυτικής επιχείρησης έρευνας που διεξάγει στη Μεσόγειο. Σημείωσε όμως πως το κρίσιμο τεστ είναι κατά πόσον διασώζονται ζωές και κατά πόσον όσοι διαφεύγουν από τον πόλεμο έχουν την ευκαιρία να πάρουν άσυλο.

Οι διαβεβαιώσεις της Ε.Ε. σημαίνουν πως η επιχείρηση θα έχει μέσα, πόρους και εμβέλεια που θα είναι συγκρίσιμα με την ιταλική Mare Nostrum, η οποία τερματίστηκε πριν από έξι μήνες, δήλωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπο της, Άντριαν Έντουαρντς, «Η UNCHR πιστεύει πως είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης – η οποία είναι η μοναδική προσέγγιση που μπορεί να λειτουργήσει για ένα πρόβλημα τόσο ευρείας και υπερεθνικής φύσης».

Τέσσερις ημέρες αφότου έως και 900 απελπισμένοι άνθρωποι πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη από τη Λιβύη, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνόδου κορυφής να αυξήσουν στα περσινά επίπεδα τη χρηματοδότηση της επιχείρησης ναυτικής έρευνας.

Περίπου το 50% των ανθρώπων που διέσχισαν πέρυσι τη Μεσόγειο διέφυγαν από τον πόλεμο ή τις διώξεις στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή και ως εκ τούτου δικαιούνται να πάρουν το καθεστώς του πρόσφυγα, ανέφερε η UNCHR.

Κάλεσε την Ευρώπη να παράσχει πρόσβαση στο καθεστώς του πρόσφυγα μέσω άλλων νομικών διόδων και να παρουσιάσει λεπτομερώς τι θα σημαίνουν τα νέα μέτρα για την επανεγκατάσταση των μεταναστών.

«Από την εμπειρία της UNCHR γνωρίζουμε πως, χωρίς ρεαλιστικές και ουσιαστικές εναλλακτικές διόδους για τους ανθρώπους ώστε να φθάσουν στην ασφάλεια, η πολυπόθητη αύξηση των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων και των διακινητών πιθανόν δεν θα είναι αποτελεσματική», επισήμανε.

«Τελικά το τεστ θα είναι αν θα δούμε μείωση των θανάτων, αποτελεσματική πρόσβαση στην ευρωπαϊκή προστασία χωρίς να χρειάζεται να διασχίσουν τη Μεσόγειο, και ένα αποτελεσματικό Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το οποίο θα ανταποκρίνεται πραγματικά στις δεσμεύσεις του για την αλληλεγγύη και το μοίρασμα της ευθύνης», δήλωσε ο Έντουαρντς.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) δήλωσε πως «χαιρετίζει τα συμπεράσματα της Ε.Ε. σύμφωνα με τα οποία η διάσωση των ανθρώπινων ζωών πρέπει να είναι προτεραιότητα».

«Υπάρχει ένας συλλογικός νέος τρόπος σκέψης και αυτό το καλωσορίζουμε», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του ΙΟΜ Λέοναρντ Ντόιλ.