Σε τριπλασιασμό της χρηματοδότησης για την έρευνα και διάσωση των μεταναστών στη Μεσόγειο, με φόντο την τελευταία πολύνεκρη τραγωδία ανοιχτά των λιβυκών αρχών, κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδρίασαν εκτάκτως χθες στις Βρυξέλλες.

Ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων» θα τριπλασιαστεί, τόνισε η Άγκελα Μέρκελ μετά τη λήξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Θέλουμε να δράσουμε γρήγορα, πράγμα που σημαίνει τον τριπλασιασμό των οικονομικών πόρων της αποστολής αυτής», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι ο προϋπολογισμός της αποστολής «Τρίτων» στη Μεσόγειο για την έρευνα και διάσωση μεταναστών θα εξισωθεί με εκείνον της προηγούμενης αποστολής «Μάρε Νόστρουμ».

Η Επιτροπή αναμένει να αυξηθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Frontex στη Μεσόγειο, καθώς όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τα κράτη-μέλη αποφάσισαν να συνδράμουν έμπρακτα στην προσπάθεια διαθέτοντας χρήματα, σκάφη, αεροσκάφη, ελικόπτερα και τεχνογνωσία. Το Συμβούλιο αναμένεται να επιστρέψει στο θέμα αυτό στη Σύνοδο του Ιουνίου.

Οι ηγέτες δεν συμφώνησαν πάντως σε πλαίσιο διαμοιρασμού των βαρών της μετανάστευσης, σύμφωνα με την πρόταση για προώθηση νόμιμων μεταναστών από τις χώρες εισόδου (πχ. Ιταλία, Ελλάδα, Μάλτα) σε κέντρα φιλοξενίας τρίτων χωρών.

«Υπάρχει ένα πακέτο που θα μας επιτρέψει να έχουμε μια πιο ολική αντιμετώπιση προς το θέμα της νόμιμης μετανάστευσης, όμως δεν ήταν δυνατόν να είμαστε περισσότερο φιλόδοξοι τώρα», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

«Θα ξεκινήσουμε ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε εθελοντική βάση, καθώς δεν έχουμε τα νομικά κείμενα για κάτι περισσότερο. Τα κράτη δεν δεσμεύτηκαν σήμερα, αλλά η εργασία μας θα συνεχίσει τις επόμενες βδομάδες», είπε.

Ως μια θετική κατάληξη για την Ελλάδα χαρακτήρισε την έκτακτη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που αποφασίστηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Έκανε λόγο για ευτυχή κατάληξη για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, καθώς υπάρχει ουσιαστική αύξηση της έκτακτης χρηματοδότησης για τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών αντιμετώπισης του μεταναστευτικού.

«Μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου καταφέραμε να περάσουμε στο κοινό ανακοινωθέν ειδική αναφορά για συνεργασία όχι μόνο με τις χώρες καταγωγής αλλά και με τις χώρες διέλευσης και ιδίως με την Τουρκία», υπογράμμισε.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι ανάγκη να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες για τους πρόσφυγες αλλά και η δυνατότητα να περιοριστεί η προσέλευση μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

«Ενισχύσαμε μαζί με άλλες χώρες την άποψη ότι πρέπει να υπάρχει δικαιότερη κατανομή της ευθύνης», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.