Συναγερμός σήμανε στις αρχές της Αυστραλίας, οι οποίες σπεύδουν σήμερα, Παρασκευή (17/12) να εντοπίσουν εκατοντάδες ανθρώπους που παρευρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε πάρτι αφιερωμένο σε άλμπουμ της Taylor Swift στο Σίδνεϊ, το οποίο μετατράπηκε σε γεγονός υπερμετάδοσης του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα στη χώρα έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα από τότε που ξέσπασε η πανδημία για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα.

Αναλυτικότερα, οι λοιμώξεις από τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένης της νέας πιο μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, εξαπλώνονται στις παμπ και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης καθώς χαλαρώνουν οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης μετά την επίτευξη υψηλότερων επιπέδων εμβολιασμού κατά της COVID-19. Παρά την έξαρση των κρουσμάτων, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η Αυστραλία εισήλθε σε «μια διαφορετική φάση της πανδημίας» και απέκλεισε τα lockdown για την αναχαίτιση της διάδοσης του ιού. «Οι αριθμοί των κρουσμάτων δεν αποτελούν πια το μέτρο (…) το πραγματικό μέτρο είναι τι σημαίνουν αυτοί όσον αφορά τη σοβαρή νόσηση (εντατική), τη νοσηλεία, τις πιέσεις στο νοσοκομειακό σύστημα», δήλωσε ο Μόρισον σε ενημέρωση των δημοσιογράφων. Οι αρχικές ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρό από άλλα στελέχη, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Taylor Swift: Τουλάχιστον 97 κρούσματα από ανθρώπους που πήγαν στο πάρτι

Τουλάχιστον 97 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων πιθανών του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον, εντοπίστηκαν μεταξύ αυτών που παρέστησαν σε θεματικό πάρτι για την Taylor Swift. Περισσότεροι από 600 άνθρωποι που παρέστησαν στην εκδήλωση θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ και να τεθούν σε αυτοαπομόνωση, ενώ οι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι μπορεί να υπήρχαν κι άλλοι που συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Ένας αριθμός ρεκόρ 3.820 νέων κρουσμάτων ανακοινώθηκε σήμερα στην Αυστραλία, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στις πολυπληθέστερες πολιτείες της χώρας, τη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτόρια. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 3.400 κρουσμάτων που είχε καταγραφεί μια ημέρα νωρίτερα. Οι αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας προειδοποίησαν ότι ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων μπορεί να φτάσει τα 25.000 στην πολιτεία ως το τέλος του Ιανουαρίου την ώρα που οι αρχές επιδιώκουν να επιταχύνουν την εκστρατεία διάθεσης των αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 για να απομακρύνουν την απειλή από το στέλεχος Όμικρον, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι επέρριψαν την ευθύνη στις συναθροίσεις σε παμπ και νυχτερινά κλαμπ για την «ταχεία αύξηση» των κρουσμάτων. «Ορισμένες από αυτές έχουν μετατραπεί σε εκδηλώσεις υπερμετάδοσης», δήλωσε ο υγειονομικός αξιωματούχος της Νέας Νότιας Ουαλίας Τζέρεμι Μακάναλτι. Στο μεταξύ η γειτονική Βικτόρια βρίσκεται σε συναγερμό αφότου ένας άνθρωπος που είχε προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον επισκέφθηκε πολυσύχναστη παμπ και ένα ξενοδοχείο στην Μελβούρνη.

Η Αυστραλία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περίπου 243.000 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 2.134 θανάτους από την COVID-19 από τότε που ξέσπασε η πανδημία.