Την πρόσκληση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης να συμμετάσχει σε διάσκεψη στο Βελιγράδι, στις 24 Απριλίου, αποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου και υπουργός Εξωτερικών Χάσιμ Θάτσι, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου Πετρίτ Σελίμι.

Τη διάσκεψη διοργανώνει η ΜΚΟ «Επιτροπή Νεολαίας», με τίτλο: «Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων – Μπορούμε μαζί».

Στο πάνελ θα συμμετάσχουν, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, ο ομόλογός του τής ΠΓΔΜ Νίκολα Ποπόβσκι και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Ο Πετρίτ Σελίμι εξέφρασε την ελπίδα, ότι οι σερβικές αρχές θα μπορέσουν να εγγυηθούν την ασφάλεια του Χασίμ Θάτσι κατά την παραμονή του στην σερβική πρωτεύουσα, υπενθυμίζοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου στο παρελθόν διασφάλισαν, κατά τον καλύτερο τρόπο, τις επισκέψεις στο Κόσοβο τού πρόεδρου της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς και τού πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου επισήμανε ότι «οι επισκέψεις αυτού του είδους συμβάλλουν στο να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και βοηθούν για την ομαλοποίηση των σχέσεων Σερβίας και Κοσόβου».

Την είδηση για το ενδεχόμενο επίσκεψης Θάτσι στο Βελιγράδι αποκάλυψε η εφημερίδα «Danas» του Βελιγραδίου, σε σημερινό δημοσίευμα, όπου αναφέρεται ότι η σερβική κυβέρνηση θα αποφασίσει, εντός της εβδομάδας, εάν θα επιτρέψει τελικά την επίσκεψη.

Το θέμα αποκτά έντονο ενδιαφέρον, αφού θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη πρώην πρωθυπουργού του Κοσόβου στη Σερβία, ενώ πέρα από την πολιτική διάσταση, υπάρχει και νομική, με δεδομένο ότι ο Χασίμ Θάτσι βρισκόταν στον κατάλογο των ύποπτων για εγκλήματα πολέμου κατά του σερβικού πληθυσμού, που εξέδωσε στο παρελθόν η σερβική εισαγγελία.

Οι προσπάθειες της «Danas» να λάβει απαντήσεις για τη νομική διάσταση ενδεχόμενης επίσκεψης από τον Χασίμ Θάτσι στο Βελιγράδι, από τις δικαστικές αρχές και την αστυνομία, δεν ευοδώθηκαν, ενώ ανεπίσημα ειπώθηκε ότι «εναντίον του Θάτσι διεξάγεται κάποια ανακριτική διαδικασία για εγκλήματα πολέμου».

Η «Danas» αναφέρει, πάντως, ότι από την πλευρά παραγόντων της ΕΕ στο Βελιγράδι ασκούνται έντονες πιέσεις για να δοθεί το «πράσινο φως» για την επίσκεψη Θάτσι στη σερβική πρωτεύουσα.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα του Χάσιμ Θάτσι να επισκεφτεί το Βελιγράδι, εφόσον υπάρξει η έγκριση από τη σερβική κυβέρνηση και αναφέρουν ότι οι σερβικές αρχές θα κινητοποιήσουν για την ασφάλειά του 4000 αστυνομικούς.