Η κυβέρνηση της Ελβετίας πρότεινε σειρά περιορισμών για τους ανεμβολίαστους την Παρασκευή, ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων χωρών στην Ευρώπη, οι οποίες μάχονται τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων κορονοϊού.

Όπως προβλέπεται στη λειτουργία της Συνομοσπονδίας, τα μέτρα αυτά τίθενται σε διαβούλευση έως τις 14 Δεκεμβρίου στα καντόνια και τους ενδιαφερομένους κύκλους. Tο ΑΠΕ ΜΠΕ μεταδίδει πως το ομοσπονδιακό Συμβούλιο έθεσε δυο επιλογές:

1. Η πρώτη προβλέπει, για τους εσωτερικούς χώρους, την υιοθέτηση του λεγόμενου κανόνα «2G» (στα γερμανικά «geimpft oder genesen», ή πρόσβαση μόνο στους εμβολιασμένους ή αποθεραπευμένους) με την υποχρέωση να φορούν μάσκα και να καταναλώνουν καθήμενοι.

Η πρόσβαση στους πολιτιστικούς χώρους, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις αίθουσες ψυχαγωγίας καθώς και στις εκδηλώσεις θα επιτρέπεται μόνο στους εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες.

Ένα αρνητικό τεστ θα είναι επίσης απαραίτητο (κανόνας των 2G+) όταν δεν είναι δυνατό οι πολίτες να φορούν μάσκα ή να καταναλώνουν καθήμενοι, όπως στις ντισκοτέκ, τα μπαρ και για ορισμένες δραστηριότητες ψυχαγωγίας.

2. Η δεύτερη εναλλακτική προβλέπει το κλείσιμο των χώρων όπου δεν είναι δυνατή η χρήση μάσκας.

Και στις δυο περιπτώσεις, τα βασικά μέτρα ενισχύονται με την υποχρεωτική τηλεργασία για ορισμένους κλάδους, τον περιορισμό ιδιωτικών συναντήσεων και την εκ νέου εισαγωγή της διδασκαλίας από απόσταση στα πανεπιστήμια.

Ζυρίχη κορονοϊός

Εκτιμήσεις για «κυριαρχία» της Όμικρον στις αρχές του 2022

Επισημαίνεται πως η Ελβετία και το μικρό γειτονικό της Λιχτενστάσταϊν έχουν ανακοινώσει περισσότερα από 1,1 εκατομμύριο επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 -πάνω από το ένα δέκατο του πληθυσμού- και περισσότερους από 11.000 θανάτους από την αρχή της πανδημίας πέρυσι, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των AFP και Reuters.

Υπενθυμίζεται πως απέναντι στο νέο, ισχυρό κύμα μολύνσεων, η χώρα διεύρυνε πρόσφατα τη χρήση μάσκας, όπως και την υποχρέωση του υγειονομικού πάσου.

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, πως οι αρχές εκτιμούν ότι τα κρούσματα του νέας πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον θα πολλαπλασιαστούν στην Ελβετία τις προσεχείς εβδομάδες και ότι αυτό το στέλεχος του ιού μπορεί να γίνει κυρίαρχο από τα μέσα ή τα τέλη Ιανουαρίου.