Ο Στιβ Μπρόνσκι, συνιδρυτής και κιμπορντίστας του βρετανικού πρωτοποριακού synth-pop συγκροτήματος Bronski Beat, πέθανε σε ηλικία 61 ετών. Η αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει γνωστή. Ο Στιβ Μπρόνσκι γεννήθηκε στη Σκωτία, ως Στιβ Φόρεστ ίδρυσε το συγκρότημα το 1983 μαζί με τον Τζίμι Σόμερβιλ και τον συνάδελφό του μουσικό , Λάρι Στάινμπατσεκ ο οποίος πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο το 2017.

Τα δύο πρώτα σινγκλ του γκρουπ εκτοξεύτηκαν στο Top Ten, βοηθώντας να έλθουν τα θέματα της LGBT κοινότητας στο προσκήνιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Το «Smalltown Boy» αφηγήθηκε την ιστορία ενός νεαρού ομοφυλόφιλου άνδρα που αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι του λόγω της σεξουαλικότητάς του, ενώ το «Why» είχε ως θέμα την προκατάληψη κατά των γκέι.

«Ήταν ένας ταλαντούχος άνθρωπος»

Οι Bronski Beat έκαναν άλλες δύο επιτυχίες που έφθασαν στο Top Ten τη συνεργασία με το Μαρκ Άλμοντ «I Feel Love (Medley)» και το «Hit That Perfect Beat» που ηχογραφήθηκε με τον νέο τραγουδιστή Τζον Φόστερ, όταν ο Τζίμι Σόμερβιλ έφυγε από το συγκρότημα για να ενταχθεί στους The Communards.

Ο Σόμερβιλ, το μοναδικό εν ζωή μέλος της μπάντας ήταν ο πρώτος που έγραψε μήνυμα για τον θάνατο του Στιβ Μπρόνσκι. «Λυπάμαι που πληροφορήθηκα ότι ο Στιβ πέθανε. Ήταν ένας ταλαντούχος και πολύ μελωδικός άνθρωπος» έγραψε στο Twitter και πρόσθεσε: «Η συνεργασία μαζί του σε τραγούδια και το ένα τραγούδι που άλλαξε τη ζωή όλων μας (σ.σ Smalltown Boy) και άγγιξε τόσες πολλές ζωές, ήταν μια διασκεδαστική και συναρπαστική περίοδος».

Ο Φόστερ έφυγε το 1987 από τους Bronski Beat και ο Τζόναθαν Χέλιερ έγινε ο τραγουδιστής του γκρουπ.

Διαλύθηκαν το 1995 μετά από πολλές αλλαγές στη σύνθεση, αλλά ο Μπρόνσκι αναβίωσε το γκρουπ το 2016.

Τα χρόνια που μεσολάβησαν ο Στιβ Μπρόνσκι εργάστηκε ως παραγωγός διάφορων καλλιτεχνών.

Το συγκρότημα κυκλοφόρησε τρία άλμπουμ: το 1984 το «The Age Of Consent» το 1986 το «Truthdare Doubledare» και το 1995 το «Rainbow Nation».