Οι συνομιλίες μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που πραγματοποιήθηκαν, μέσω βιτνεοδιάσκεψης, ολοκληρώθηκαν περίπου στις 19.10 ώρα Ελλάδος, έχοντας διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.

Οι συνομιλίες άρχισαν στις 17.08 ώρα Ελλάδος, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να βρίσκεται στο Σότσι και τον Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χαιρετισμούς, και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα για μια συνάντησης δια ζώσης με τον Ρώσο πρόεδρο.

Μάλιστα τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με την ανταλλαγή χαιρετισμών των δύο ηγετών κατά την έναρξη της συνάντησης:

«Σας χαιρετώ κύριε πρόεδρε», είπε ο Πούτιν στον Αμερικανό ομόλογό του, χαιρετώντας τον ταυτόχρονα με το χέρι του και χαμογελώντας. «Φύγαμε! Καλημέρα: Χαίρομαι που σας ξαναβλέπω», απαντά ο Μπάιντεν χαμογελώντας και προσθέτει «την προηγούμενη φορά δεν καταφέραμε να συναντηθούμε στην G20, ελπίζω την επόμενη φορά να συναντηθούμε διά ζώσης».

Η ατζέντα της συζήτησης

Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας, τις διμερείς σχέσεις καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας μεταξύ των οποίων και την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με την χρήση προστατευμένης γραμμής βιντεοκλήσης, η οποία προορίζεται για την επικοινωνία των δύο ηγετών και η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν

Ακολουθούν διαβουλεύσεις Μπάιντεν με τους ηγέτες Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μιλήσει τηλεφωνικά αργότερα σήμερα στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι και της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, σε συνέχεια της παραπάνω συνομιλίας, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Σε σχετική ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι ο Μπάιντεν μίλησε με τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών χθες και συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το θέμα αυτό στις 21.00 (ώρα Ελλάδας).