Την ευκαιρία για μια ιστορική συνάντηση θα έχουν αυτή την εβδομάδα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο, κατά την Σύνοδο Κορυφής της Αμερικής που θα γίνει στον Παναμά, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου.

«Θα υπάρξει μια στιγμή που οι αρχηγοί κρατών της Κούβας και των ΗΠΑ θα συναντηθούν μετά την ιστορική επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Ρικάρντο Ζούνιγκα, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για θέματα της αμερικανικής ηπείρου και «θα υπάρξει κάποιο είδος αλληλεπίδρασης» όπως ανέφερε χωρίς να προσθέσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής, η οποία ξεκινά την Παρασκευή και σε αυτή θα παραβρεθούν οι πρόεδροι Ομπάμα και Κάστρο, καθώς και άλλοι 34 ηγέτες, είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί έρχεται μετά την ιστορική ανακοίνωση στις 17 Δεκεμβρίου του 2014 και τη διπλωματική προσέγγιση της Ουάσιγκτον και της Αβάνας μετά από μισό αιώνα ψυχροπολεμικού κλίματος.

Ο Ρικάρντο Ζούνιγκα στενός σύμβουλος του προέδρου Ομπάμα, που σε μεγάλο βαθμό συνέβαλε στη μείωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτήρισε την παρουσία της Κούβας κατά τη σύνοδο κορυφής στις 10 και 11 Απριλίου στο Παναμά ως «ιστορική», μετά από χρόνια απουσίας.

Οι πρόεδροι Ομπάμα και Κάστρο είχαν συναντηθεί και «σφίξει τα χέρια» στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2013, κατά τη διάρκεια τελετών για το θάνατο του ιστορικού ηγέτη της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.