Η Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ, η νέα υπουργός αρμόδια για τα σχολεία στη Σουηδία, έγινε το πρώτο διεμφυλικό άτομο που απέκτησε τέτοιο αξίωμα στη σκανδιναβική χώρα. Πριν από ένα χρόνο το ίδιο είχε γίνει στο Βέλγιο, για πρώτη φορά τότε στην Ευρώπη.

Η Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ, ηλικίας 51 ετών, είναι πρώην διευθύντρια σχολείου και νομικός. Διορίστηκε στη νέα σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον, η οποία έγινε από την πλευρά της επισήμως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας. Το υπουργικό συμβούλιο αποτελείται κατά πλειοψηφία από γυναίκες.

Σε ένα βιβλίο που εξέδωσε το 2015 με τίτλο «Θα μ’ αγαπάς τώρα;», η Λίνα Άξελσον Κίλμπλομ αφηγείται ότι μεγάλωσε σαν κορίτσι μέσα στο σώμα αγοριού και πως έκανε επέμβαση αλλαγής φύλου όταν ήταν 25 ετών.

«Οι τρανσέξουαλ υπήρχαν πάντα, θα υπάρχουν πάντα και δεν ντρεπόμαστε πια. Είμαστε η νέα κανονικότητα», είχε γράψει το 2018 σε άρθρο της που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη δημόσια τηλεόραση SVT.

Διαζευγμένη και μητέρα δύο υιοθετημένων παιδιών, το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει τα δημοτικά και τα δευτεροβάθμια σχολεία, ενώ η υπουργός Παιδείας Άννα Έκστρομ είναι αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τον Οκτώβριο 2020, η ευρωβουλευτής Πέτρα Ντε Σούτερ είχε διοριστεί αντιπρόεδρος της βελγικής κυβέρνησης και υπουργός Δημόσιας Διοίκησης. Είναι η πρώτη δηλωμένη διεμφυλική που κατάλαβε υπουργική θέση στην Ευρώπη.

Η ταϊβανέζα υπουργός Όντρεϊ Τανγκ, η οποία διορίστηκε το 2016, θεωρείται από την πλευρά της το πρώτο μέλος κυβέρνησης στον κόσμο που είχε δηλώσει ανοικτά ότι είναι τρανσέξουαλ.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.