Δυσοίωνη πρόβλεψη κάνει για τα υπάρχοντα εμβόλια για τον κορονοϊό και την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στη νέα μετάλλαξη Όμικρον, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, Στεφάν Μπανσέλ.

Μιλώντας στους Financial Times, ο CEO της Moderna, εκτιμά ότι είναι απίθανο τα εμβόλια να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, όπως ήταν με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

«Δεν υπάρχει περίπτωση, νομίζω, να είναι το ίδιο αποτελεσματικά όπως ήταν με τη μετάλλαξη Delta. Νομίζω ότι θα σημειωθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι “αυτό δεν είναι καλό”».

Ο Στεφάν Μπανσέλ δήλωσε ακόμα ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση.

Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNBC ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον σε περίπου δύο εβδομάδες και ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι αποστολές ενός εμβολίου που λειτουργεί κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.