Ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί αύριο βράδυ στην Τύνιδα, μετά την πολύνεκρη επίθεση στο εθνικό μουσείο, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς.

«Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ θα μεταβεί αύριο το βράδυ στην Τύνιδα για να συναντήσει τον τυνήσιο ομόλογό του και να εξετάσουν από κοινού το σύνολο των μέτρων (της γαλλοτυνησιακής συνεργασίας για την πάταξη της τρομοκρατίας) την οποία πρέπει να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Βαλς σε συνέντευξη Τύπου παρουσιάζοντας το νέο νομοσχέδιο για τη λειτουργία των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Την ίδια στην Τύνιδα, η υπουργός Πολιτισμού Λατίφα Λάχνταρ ανακοίνωσε ότι «το μουσείο θα είναι ανοικτό για τους επισκέπτες από τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας, τη Δευτέρα ή την Τρίτη το αργότερο», σε συνέντευξη Τύπου στο μουσείο, επιλέγοντας συμβολικά «το χώρο αυτό μέσα στον οποίο οι φιλοξενούμενοι μας δέχθηκαν επίθεση. Οι δράστες δεν διάλεξαν τον χώρο αυτό τυχαία. Είναι ένας τόπος μνήμης και αυτοί μισούν τη μνήμη, την ιστορία και τη συλλογική μνήμη».

Στη Ρώμη, οι ιταλικοί όμιλοι ναυσιπλοΐας Costa Crociere και MSC Crociere ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν κάθε στάση των πλοίων τους στην Τύνιδα, την επομένη της επίθεσης στην οποία σκοτώθηκαν τρεις Τυνήσιοι και 20 ξένοι τουρίστες, ανάμεσά τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων τους.

«Έπειτα από όσα συνέβησαν στην Τύνιδα, αποφασίσαμε να ακυρώσουμε όλους τους προγραμματισμένους προσεχείς σταθμούς στην Τύνιδα για τα πλοία μας Costa Fortuna, Costa Favolosa και Costa neoRiviera», ανακοίνωσε η Costa Crociere τονίζοντας ότι «η ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος αποτελεί την προτεραιότητά της».

Το Costa Fascinosa ήταν χθες στο λιμάνι της Τύνιδας, με περισσότερους από 3.000 επιβάτες. Ορισμένοι κατέβηκαν για περιήγηση στην πόλη πριν κληθούν εκτάκτως από τον καπετάνιο να επιστρέψουν, μόλις ανακοινώθηκε η επίθεση στο μουσείο. Το πλοίο αναχώρησε τη νύχτα για την Πάλμα ντε Μαγιόρκα χωρίς 13 επιβάτες του, η τύχη των οποίων αγνοείται.
Παράλληλα η MSC Crociere ανακοίνωσε ότι εννέα επιβάτες του πλοίου της MSC Spendida (τρεις Ιάπωνες, δύο Κολομβιανοί, δύο Γάλλοι, δύο Ισπανοί) σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν, ενώ άλλοι έξι δεν έχουν δώσει σημεία ζωής. Το πλοίο αναχώρησε το πρωί για τη Βαρκελώνη. Η εταιρία θα αντικαταστήσει τους σταθμούς στην Τύνιδα, επιλέγοντας νέους στη Μάλτα, στο ισπανικό λιμάνι Πάλμα ντε Μαγιόρκα (Βαλεαρίδες Νήσοι) και στο Κάλιαρι στη Σαρδηνία.