Η Σερβία πέτυχε επιτέλους να λειτουργήσει ως πλωτό μουσείο ένα πολεμικό πλοίο που έριξε τις πρώτες βολές που ξεκίνησε τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά από χρόνια προσπάθειας με τη συνδρομή και παρότρυνση από λάτρεις των πλοίων του πολεμικού ναυτικού που ήθελαν την αποκατάστασή του.

Το SMS Bodrog ήταν ένα από τα δύο αυστροουγγρικά βαριά κανονιοφόρα που έπλευσαν στη συμβολή των ποταμών Σάβα και Δούναβη γύρω στα μεσάνυχτα της 28ης Ιουλίου 1914. Τα δύο κανόνια του εκτόξευσαν οβίδες στις σερβικές θέσεις στο Βελιγράδι, σηματοδοτώντας την έναρξη του τετραετούς πολέμου, στον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Μετονομάστηκε Sava, υπηρέτησε επίσης στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μετά την κατάκτησή του από τη ναζιστική γερμανοκρατούμενη Κροατία και ήταν μέρος του ναυτικού της πρώην Γιουγκοσλαβίας μέχρι το 1962 και μετά πουλήθηκε σε μια ιδιωτική εταιρεία ως φορτηγίδα που μετέφερε χαλίκι.

Έμεινε να σαπίζει για χρόνια στα αγκυροβόλια του κοντά στο Βελιγράδι, αφού αποσύρθηκε προτού η σερβική κυβέρνηση του χορηγήσει καθεστώς προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς το 2005.

«Το 2015, το Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε ότι το πλοίο έπρεπε να τεθεί υπό την αιγίδα του, προστέθηκε στον κατάλογο του Στρατιωτικού Μουσείου και τα επόμενα χρόνια αποκαταστάθηκε και επανεξοπλίστηκε», είπε η Νατάσα Τόμιτς, επιμελήτρια με το Στρατιωτικό Μουσείο με έδρα το Βελιγράδι, στο Reuters.

Το Sava, το οποίο τώρα έχει αποκατασταθεί πλήρως και επιπλέει στον ποταμό Sava κοντά στο κέντρο της πόλης του Βελιγραδίου, είναι ένα από τα δύο επιζώντα αυστροουγγρικά συστήματα παρακολούθησης ποταμών που χρησίμευαν κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άλλο είναι το SMS Leitha που είναι αγκυροβολημένο στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.