Σε μερικό lockdown προχωρά η Ολλανδία από αύριο, Σάββατο, και για τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε απόψε η κυβέρνηση της χώρας, με φόντο την έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα και με όσα είχαν προαναγγείλει τις τελευταίες ώρες αξιωματούχοι και ΜΜΕ.

Αξίζει να αναφερθεί πως τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν σήμερα τις 16.000 για δεύτερη συνεχή μέρα. Την Πέμπτη, οι αρχές ανακοίνωσαν 16.364 νέα περιστατικά της Covid, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 12.997 κρουσμάτων τον Δεκέμβριο του 2020.

Επισημαίνεται πως η χώρα των 17 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει 2,2 εκατομμύρια κρούσματα και 18.612 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Των αποψινών ανακοινώσεων προηγήθηκε η προειδοποίηση των νοσοκομείων ότι δεν θα είναι σε θέση να περάσουν τον χειμώνα υπό τις παρούσες συνθήκες.

Το ΑΠΕ ΜΠΕ μεταδίδει, επίσης, πως η κορύφωση της Covid καταγράφεται παρά το γεγονός ότι το 82% των Ολλανδών ηλικίας άνω των 12 ετών έχει πλήρως εμβολιαστεί. Τα ανεμβολίαστα άτομα αποτελούν, πάντως, την πλειονότητα των περιστατικών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (69%) και των εισαγωγών στα νοσοκομεία (55%).

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τα νέα περιοριστικά μέτρα

Μεταξύ των νέων περιορισμών που θα ισχύσουν στη χώρα, από το προσεχές 24ωρο, συγκαταλέγονται οι αλλαγές στο ωράριο για εστίαση και σειρά καταστημάτων: Τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα απαραίτητα καταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να κλείνουν στις 20.00, ενώ τα μη αναγκαία καταστήματα στις 18.00.

Επιπλέον, οι Ολλανδοί πολίτες καλούνται να μην δέχονται περισσότερα από 4 άτομα στα σπίτια τους και να κάνουν τηλεργασία, «εκτός κι αν αυτό δεν είναι πραγματικά δυνατό», συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός στις ανακοινώσεις του το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας επίσης ότι θα επιβληθούν εκ νέου μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι δημόσιες διαδηλώσεις δεν θα επιτρέπονται και οι ποδοσφαιρικοί αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, περιλαμβανομένου του αγώνα μεταξύ Ολλανδίας-Νορβηγίας την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο, τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά ενώ και οι έξοδοι εκτός της οικίας θα επιτρέπονται.

«Απόψε, μεταφέρουμε ένα πολύ δυσάρεστο μήνυμα με πολύ δυσάρεστα και εκτεταμένα μέτρα», δήλωσε ο Ρούτε. «Ο ιός βρίσκεται παντού και πρέπει να τον πολεμήσουμε παντού», συμπλήρωσε.

Η ολλανδική κυβέρνηση εξετάζει, επίσης, τρόπους να περιορίσει την πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, ένα πολιτικά ευαίσθητο μέτρο, που θα απαιτήσει την έγκριση του κοινοβουλίου.

Διαδηλωτές διαμαρτύρονταν στη Χάγη τη στιγμή της ανακοίνωσης των υγειονομικών μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ σε λίγες ώρες.

«Ευτυχώς, η μεγάλη πλειονότητα (του πληθυσμού) έχει εμβολιαστεί, εάν όχι τα προβλήματα στα νοσοκομεία θα ήταν ανυπολόγιστα τώρα», υπογράμμισε ο Ρούτε.