Με συμπλοκές σημαδεύτηκαν οι νέες διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν σήμερα κατά της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων, που προτείνει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερκουσκόνι.

Οι φοιτητές προσπάθησαν να εισβάλουν στη Γερουσία. Μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να σπάσει τα φράγματα ασφαλείας γύρω από το Παλάτσο Μαντάμα, την έδρα της Γερουσίας, όμως απωθήθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές έριξαν αυγά και καπνογόνα στην είσοδο της Γερουσίας και φώναζαν στα μέλη να παραιτηθούν.

Οι φοιτητές προσπάθησαν επίσης να δημιουργήσουν μία ζώνη ασφαλείας κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στην Κάτω βουλή, όπου η υπουργός Παιδείας, Μαριαστέλα Τζελμίνι, παρουσίαζε την προτεινόμενη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο.

«Όχι στις μειώσεις», έγραφαν τα πανό των φοιτητών.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους τα τελευταία δύο χρόνια που έχουν ως στόχο να μειωθούν κατά 9 δισ. ευρώ οι δαπάνες για την παιδεία και να εξαλειφθούν 130.000 θέσεις εργασίας την πενταετία 2009-2013.

Η μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων προβλέπει, εξάλλου, τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημίων, την εισαγωγή στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός πανεπιστημίων και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.

Στις διαδηλώσεις που είχαν διοργανωθεί στις 17 Νοεμβρίου σε πολλές ιταλικές πόλεις ( Ρώμη, Μιλάνο, Φλορεντία και Παλέρμο) πήραν μέρος δεκάδες χιλιάδες φοιτητές.

Σήμερα διαδηλώσεις διοργανώθηκαν, εκτός από τη Ρώμη και σε άλλες πόλεις, όπως το Τορίνο, την Περούτζια, το Σαλέρνο, όπου ερευνητές κατέλαβαν τις σκεπές των ιδρυμάτων τους.

Στην Πίζα χιλιάδες φοιτητές κατέλαβαν πέντε γέφυρες στον Άρνο παραλύοντας την κίνηση στο κέντρο της πόλης, ενώ στη Σιένα εκατοντάδες φοιτητές κατέλαβαν τις γραμμές του τραίνου.