Τα «τύμπανα» του πολέμου ηχούν και πάλι στη Λιβύη μόνο που αυτή τη φορά δεκάδες οικογένειες εγκαταλείπουν την πόλη Σύρτη, στα παράλια της Λιβύης, καθώς στην περιοχή «φούντωσαν» οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και ισλαμιστών μαχητών πιστών στην «κυβέρνηση» της Τρίπολης, την οποία δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη η διεθνής κοινότητα.

Ολόκληρες οικογένειες φόρτωσαν το νοικοκυριό τους σε αυτοκίνητα και έφυγαν προς τα δυτικά, ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο προς τη Μιζουράτα. Περίπου 20 αυτοκίνητα μετέφεραν το προσωπικό ενός νοσοκομείου. Η Μιζουράτα είναι το προπύργιο της Αυγής της Λιβύης (Φατζρ Λίμπια), της οργάνωσης που στηρίζει την «κυβέρνηση» της Τρίπολης.

Ένας κάτοικος είπε ότι φεύγει επειδή μαχητές του Ισλαμικού Κράτους του είπαν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ενταθούν οι μάχες. Το πετρέλαιο αρχίζει να σπανίζει στη Σύρτη, ενώ καταστήματα έχουν ήδη κλείσει, πρόσθεσε ο ίδιος.

Η περιοχή ανατολικά της Σύρτης, προς τη Βεγγάζη, μετατράπηκε σε πεδίο μάχης από τον Δεκέμβριο, όταν η Αυγή της Λιβύης προσπάθησε να καταλάβει τα μεγαλύτερα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου, το Ες Σίντερ και το Ρας Λανούφ. Και τα δύο ελέγχονται από τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Τίνι. Ενισχύσεις από τη Μιζουράτα έφτασαν νωρίς σήμερα το πρωί στα περίχωρα της Σύρτης.

Το Ισλαμικό Κράτος προσπαθεί από την πλευρά του να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη, όπου η κυβέρνηση του Τίνι και η «κυβέρνηση» της Τρίπολης ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εξουσία. Οι τζιχαντιστές έχουν καταλάβει κρατικά κτίρια, ένα νοσοκομείο και το πανεπιστήμιο της Σύρτης και το Σαββατοκύριακο συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αυγής της Λιβύης στην περιοχή, όχι όμως στο κέντρο της πόλης. Την Κυριακή ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη στη Μιζουράτα, έξω από το αρχηγείο μιας δύναμης που εστάλη να πολεμήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση το πολυτελές ξενοδοχείο Corinthia τον Ιανουάριο, καθώς και για τις εκτελέσεις μιας ομάδας Αιγυπτίων Κοπτών, γεγονός που οδήγησε σε αεροπορικές επιθέσεις εκ μέρους του Καΐρου.