Περισσότερους από 500 τόνους από το πλεόνασμα των όπλων και των πυρομαχικών των ενόπλων της δυνάμεων δώρισε στο Ιράκ η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος. Η δωρεά έγινε έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Πρόκειται για όπλα και πυρομαχικά που είχαν παραχθεί πριν από δεκαετίες, όταν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελούσε τμήμα της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Άμυνας της βαλκανικής χώρας, ο Ζεκερία Όσμιτς.

«Υποθέτω ότι θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες για το θέμα αυτό με τους εταίρους μας, στην προκειμένη περίπτωση με την πρεσβεία των ΗΠΑ και ότι μπορεί να δοθεί συνέχεια με παρόμοιες δωρεές στο μέλλον», επισήμανε ο Όσμιτς.

Βάσει των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της άμυνας που προώθησε η Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατόπιν σχετικών προτάσεων του NATO και των ΗΠΑ, η χώρα θα πρέπει να απαλλαγεί από 16.500 τόνους πυρομαχικών και 40.000 όπλα, το πλεόνασμα που απέμεινε μετά τον πόλεμο της περιόδου 1992-1995, στον οποίο είχαν χάσει τη ζωή τους πάνω από 100.000 άνθρωποι.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι κράτος μέλος του NATO, αλλά επιδιώκει να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Όπως ανέφερε ο Όσμιτς, μέρος του πλεονάζοντος οπλισμού φυλάσσεται σε αποθήκες κοντά σε κατοικημένες περιοχές και δεδομένου ότι είναι πεπαλαιωμένος εγείρει κινδύνους για την ασφάλεια των πολιτών.

Είναι η πρώτη δωρεά οπλισμού από μέρους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είχε κάνει δωρεές τόσο στο Ιράκ, όσο και στο Αφγανιστάν, όταν οι ένοπλες δυνάμεις της συμμετείχαν σε διεθνείς στρατιωτικές αποστολές στις δύο χώρες.