Οι ευρωπαϊκές χώρες – μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι ΗΠΑ καταδίκασαν με κοινή τους ανακοίνωση την «ενορχηστρωμένη εργαλειοποίηση ανθρώπων» από τη Λευκορωσία στα σύνορα με την Πολωνία με στόχο την «αποσταθεροποίηση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, η Εσθονία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, η Νορβηγία, το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τις ΗΠΑ, τόνισαν στο ανακοινωθέν τους ότι στόχος της Λευκορωσίας είναι παράλληλα «να αποσταθεροποιήσει τις γειτονικές χώρες» και «να αποσπάσει την προσοχή από τις δικές της αυξανόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις πράξεις. Οι ζωές αυτών των ανθρώπων μπαίνουν σε κίνδυνο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικοί σκοποί της Λευκορωσίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Εσθονίας, Σβεν Γιούργκενσον και συνέχισε: «Αυτή η τακτική είναι απαράδεκτη και καλή για μια ισχυρή απάντηση από τη διεθνή κοινότητα και μεγαλύτερη συνεργασία προκειμένου να λογοδοτήσει η Λευκορωσία για τις πράξεις της. Τα όσα συμβαίνουν αποδεικνύουν πως το καθεστώς Λουκασένκο είναι απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή».