Η σύσταση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας στους πολίτες να βεβαιωθούν ότι έχουν επάρκεια αγαθών στα σπίτια τους για περίπτωση έκτακτης ανάγκης οδήγησε τους καταναλωτές να σπεύσουν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες βασικών προϊόντων αυτή την εβδομάδα. Οι πελάτες σε σούπερ μάρκετ σε διάφορες πόλεις της χώρας είδαν τα ράφια να αδειάζουν από αλεύρι, ρύζι και άλλα τρόφιμα.

Η παραγωγή λαχανικών στην Κίνα είναι σε γενικές γραμμές σε φυσιολογικά επίπεδα και υπάρχει αρκετό σιτάρι για να καλυφθεί η ζήτηση για ενάμιση χρόνο, δήλωσαν πάντως σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Γεωργίας.

Πρόκειται για μια περαιτέρω προσπάθεια να διαβεβαιώσουν το κοινό ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν για ελλείψεις, όπως μεταδίδει το Reuters  και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Παρά την πρόσφατη αύξηση στις τιμές για το σπανάκι, το λάχανο και άλλα φυλλώδη λαχανικά λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, η παράγωγη άλλων ποικιλιών έχει καταγράψει μικρή αύξηση, δήλωσε ο Τανγκ Κε, γενικός διευθυντής του τμήματος Αγοράς και Ενημέρωσης στο υπουργείο Γεωργίας. «Οι συνολικές προμήθειες είναι επαρκείς άρα οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν», δήλωσε.

Η Κίνα αναμένεται να παραγάγει 750 εκατ. τόνους λαχανικών φέτος, κατά 1% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι, πρόσθεσε ο Τανγκ.

Φέτος αυξήθηκαν οι σοδειές ρυζιού και σιταριού και η παραγωγή και των δύο προϊόντων, που θεωρούνται βασικά για τους Κινέζους, ξεπέρασε την κατανάλωση, δήλωσε η Λιου Λιχούα, αναπληρώτρια διευθύντρια στο τμήμα Διαχείρισης Καλλιεργειών του υπουργείου.

Η Κίνα έχει επαρκή κρατικά αποθέματα σιτηρών, πρόσθεσε, με τις ποσότητες σιταριού να φθάνουν για να καλύψουν την κατανάλωση για ενάμιση χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια, η Κίνα επεξεργάζεται αρκετά νουντλς ρυζιού την ημέρα για να καλύψει την ποσότητα που καταναλώνει το σύνολο του κινεζικού πληθυσμού σε δύο ημέρες.

«Ακόμα και όταν η εγχώρια επιδημία COVID-19 ήταν πέρυσι στα χειρότερά της, υπήρχαν άφθονες ποσότητες σιτηρών στα σούπερ μάρκετ», είπε η ίδια.