Οι πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στη Σαουδική Αραβία έδωσαν στις γυναίκες το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όπλα. Η Μόνα αλ-Κουράις έγινε η πρώτη γυναίκα που απέκτησε άδεια για να εξασκήσει το επάγγελμα της εκπαιδεύτριας. Στη χώρα, σταδιακά ολοένα και περισσότερα επαγγέλματα κάνουν ανοίγματα και αποδέχονται γυναίκες.

Η Μόνα αλ-Κουράις, μάλιστα, πρόσφατα έλαβε μέρος και σε μια επίδειξη κυνηγιού στο Ριάντ. Η 36χρονη γυναίκα είναι υπεύθυνη στη σχολή Top Gun της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας. Ανέφερε πως ο αριθμός των γυναικών που ενδιαφέρονται για τα όπλα και που εγγράφονται στη σχολή αυξάνεται σταθερά. «Είμαι τόσο χαρούμενη που μετέτρεψα το πάθος και το χόμπι μου σε επάγγελμα. Ελπίζω να μπορέσω να μοιραστώ τις εμπειρίες μου στις γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας, να τις ενθαρρύνω να μπουν σε έναν τομέα που προηγουμένως ήταν αποκλειστικά για άνδρες», τόνισε. Πέραν των γυναικών εκπαιδεύει και άνδρες.

Η αγάπη της για τα όπλα προέρχεται από τον πατέρα της που την έπαιρνε μαζί του για να κυνηγήσουν και της έμαθε πως να τα χρησιμοποιεί. Στο παρελθόν η χρήση όπλων από γυναίκες ήταν κάτι σαν μια «γκρίζα ζώνη» και έπαιζαν ρόλο και τα τοπικά έθιμα της κάθε περιοχής. Μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα οι νόμοι ήταν πιο χαλαροί και μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όπλα υπό την επίβλεψη ανδρών, όπως ακριβώς συνέβη με την αλ-Κουράις και τον πατέρα της. Κατά τα λοιπά, όμως, η άδεια οπλοφορίας ήταν μονάχα δικαίωμα των ανδρών.

Αυτό που εξέπληξε την αλ-Κουράις καθώς μπήκε στο χώρο πριν από πέντε χρόνια είναι πως «οι δυσκολίες που αντιμετώπισα και η κριτική που μου ασκήθηκε δεν ήταν από άνδρες, αλλά από γυναίκες. Δεν το περίμενα αυτό». Έχοντας εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, ο στόχος της μια μέρα είναι να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της σκοποβολής εκπροσωπώντας τη χώρα της τη Σαουδική Αραβία.