Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες για την ανεύρεση επιζώντων μετά την έκρηξη στις στοές του ανθρακωρυχείου Ζασιάντκο στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Οι νεκροί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 30, αλλά ακόμα ο απολογισμός δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία από τους διασώστες, ανθρακωρύχοι και ένας αξιωματούχος της τοπικής υπηρεσίας ασφάλειας των ανθρακωρυχείων, που διατήρησαν την ανωνυμία τους, έκαναν λόγο για περίπου 50 παγιδευμένους.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να προσεγγίσουν το επίκεντρο της έκρηξης που βρίσκεται σε μεγάλο βάθος, ενώ συγγενείς των ανθρακωρύχων έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του Ζασιάντκο και ζητούν απεγνωσμένα να πληροφορηθούν για την τύχη των οικείων τους.

Οι αρμόδιοι της τοπικής υπηρεσίας ασφάλειας των ανθρακωρυχείων ανακοίνωσαν ότι η έκρηξη δεν συνδέεται με τις συγκρούσεις που σημειώνονται σε γειτονική περιοχή μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών κυβερνητικών δυνάμεων, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τους αντάρτες ότι εμποδίζουν την πρόσβαση στους διασώστες στον τόπο του δυστυχήματος .

Ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ δήλωσε ότι το Κίεβο έστειλε στον τόπο του δυστυχήματος σωστικά συνεργεία, «αλλά οι ρώσοι τρομοκράτες δεν επέτρεψαν σε αυτά να φθάσουν εκεί», χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά από το Κίεβο για να χαρακτηρίσει τους αυτονομιστές.