Τα αυτόνομα ρομπότ ξεκινούν να παραδίδουν δέματα σε ορισμένες γειτονιές της Μόσχας μετά από συνεργασία του τεχνολογικού γίγαντα Yandex (YNDX.O) με την κρατική υπηρεσία Russian Post, δήλωσαν αμφότερες οι εταιρείες τη Δευτέρα.

Η Yandex, η οποία διαχειρίζεται μια σειρά από υπηρεσίες από από την ηλεκτρονική αναζήτηση μέχρι χάρτες και ηλεκτρονικά καταστήματα, ήδη χρησιμοποιεί ρομπότ για παραδόσεις φαγητού στη Ρωσία και ορισμένες αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ σε συνεργασία με το GrubHub, αλλά η σύνδεση με την ρωσική ομοσπονδιακή ταχυδρομική υπηρεσία θα μπορούσε να διευρύνει την εμβέλειά της.

Σε κοινή δήλωση, η Yandex και η Russian Post ανέφεραν ότι 36 εξάτροχα ρομπότ σε μέγεθος βαλίτσας θα παραδίδουν αρχικά δέματα και γράμματα από 27 ταχυδρομεία σε διάφορες περιοχές της ρωσικής πρωτεύουσας ως μέρος ενός πιλοτικού έργου, με τους παραλήπτες να μπορούν να επιλέξουν παράδοση ρομπότ χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή.

Οι χρήστες μέσω αυτής της εφαρμογής θα μπορούν να παρακολουθούν τα εξάτροχα, ασπρόμαυρα ρομπότ καθώς θα διασχίζουν την πόλη και θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο δέμα τους χρησιμοποιώντας έναν μοναδικό κωδικό επαλήθευσης.

«Κάθε μέρος της αλυσίδας logistics μπορεί να αυτοματοποιηθεί και οι τεχνολογίες αλλάζουν διαδικασίες σε κάθε στάδιο: από το πρώτο έως το τελευταίο μίλι», δήλωσε στο Reuters ο Stanislav Chernin, επικεφαλής καινοτομίας στα Ρωσικά ταχυδρομεία.

Η Russian Post έχει πάνω από 38.000 υποκαταστήματα στη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου και διακινεί περισσότερα από 108 εκατομμύρια δέματα κάθε χρόνο.