Νέα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας από το γραφείο του Σερίφη του Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, βάζουν ξανά στο κάδρο της ευθύνης τον πρωταγωνιστή της ταινίας Rust, Άλεκ Μπάλντουιν για τον τραγικό θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας, Αλίνα Χάτσινς και του σκηνοθέτη Τζόελ Σόουζα. Ο πατέρας της 42χρονης κινηματογραφίστριας δήλωσε ωστόσο ότι δεν θεωρεί υπεύθυνο τον ηθοποιό για την τραγωδία.

Οι νέες μαρτυρίες αναφέρουν ότι ο ηθοποιός εξασκούσε μια κίνηση, ενώ καθόταν σε ένα παγκάκι της εκκλησίας, σημαδεύοντας με το μοιραίο όπλο του στην κάμερα που βρισκόταν η κινηματογραφίστρια.

Δύο νέες καταθέσεις μαρτύρων, που δημοσιοποιήθηκαν από τις αρχές, περιγράφουν τις συγκλονιστικές στιγμές πριν και μετά τον πυροβολισμό της 42χρονης Χάτσινς μέσα στο κτίριο της εκκλησίας στο σετ της ταινίας «Rust».

Το σκηνικό του δυστυχήματος στην ταινία του Άλεκ Μπάλντουιν, Rust

Ο Μπόλντουιν έκανε πρόβες για πώς θα τραβούσε το όπλο από τη θήκη όπως κάνουν στις ταινίες γουέστερν από ένα παγκάκι της ψεύτικης εκκλησίας στο Bonanza Creek Ranch, όταν και σημάδευε την κάμερα, ενώ η Χάτσινς και ο 48χρονος σκηνοθέτης, Τζόελ Σόουζα, ήταν πίσω από αυτήν.

Ο Σόουζα λέει στη συνέχεια ότι άκουσε ένα «δυνατό ποπ». Ο Σόουζα είπε στους ανακριτές ότι θυμόταν ότι άκουσε τη φράση «ψυχρό όπλο» ενώ προετοιμαζόταν για τη σκηνή. Αλλά ο Σόουζα είπε ότι οι τεχνικοί είχαν πάει για μεσημεριανό και δεν ήταν σίγουρος αν το όπλο είχε ελεγχθεί.

Ο Σοούζα κοιτούσε πάνω από τον ώμο της Χάτσινς, πίσω από την κάμερα, όταν δέχθηκαν τον πυροβολισμό

Το σκηνικό του δυστυχήματος στην ταινία του Άλεκ Μπάλντουιν, Rust

Ένας άλλος μάρτυρας, ο εικονολήπτης Ρέιντ Ράσελ έδωσε μία πρόσθετη εικόνα για τις στιγμές που οδήγησαν στη φρικτή τραγωδία. Είπε ότι κατά την προετοιμασία, υπήρχε μια σκιά που ερχόταν από το εξωτερικό φως και έτσι ήταν αναγκασμένοι να μετακινήσουν την κάμερα σε διαφορετική γωνία από τον Μπάλντουιν.

«Ο Άλεκ προσπαθούσε να εξηγήσει πώς επρόκειτο να τραβήξει το πυροβόλο όπλο και πού θα βρισκόταν το χέρι του όταν το όπλο βγει από τη θήκη», σύμφωνα με τη μαρτυρία. Ο Ριντ δεν ήταν σίγουρος γιατί τελικά το όπλο εκπυρσοκρότησε και θυμήθηκε τον δυνατό κρότο.

Ο Σόουζα κοιτούσε πάνω από τον ώμο της Χάτσινς όταν εκτυλίχθηκε η τραγωδία της Πέμπτης. Τα σκάγια από αυτό που περιγράφεται στα έγγραφα ως «περίστροφο» χτύπησε την Χάτσινς στο στομάχι και τον Σόουζα στον ώμο.

Το σκηνικό του δυστυχήματος στην ταινία του Άλεκ Μπάλντουιν, Rust

Η Χάτσινς είπε στα άτομα από το συνεργείο που βρισκόταν κοντά ότι «δεν ένιωθε τα πόδια της». Ο Σόουζα είπε στις αρχές ότι η Χάτσινς σκόνταψε προς τα πίσω ενώ παραπονιόταν για πόνο πριν τη βοηθήσουν να πέσει στο έδαφος.

Η παραγωγή της ταινίας έχει σταματήσει εν μέσω έρευνας για τα γυρίσματα και ένας «απόλυτα συντετριμμένος» Μπάλντουιν φέρεται να παίρνει άδεια από τα άλλα του έργα.