Μία μυστηριώδης ομάδα ονόματι A-Team φαίνεται ότι πρόλαβε τις αρχές της Λα Πάλμα και έσωσε τα σκυλιά που εδώ και βδομάδες βρίσκονται εγκλωβισμένα σε ταράτσα σπιτιού στο νησί που έχει χτυπηθεί σφοδρά από την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα.

Οι αρχές ανέφεραν ότι θα προσπαθούσαν να διασώσουν τα σκυλιά με drones αφού πρώτα τα κρατάνε ζωντανά πετώντας τους τροφή από αέρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η ομάδα των ακτιβιστών ισχυρίστηκε ότι είχε ανασύρει τα ζώα χρησιμοποιώντας λιγότερο hi-tech λύσεις σύμφωνα με τον Guardian.

Η έκρηξη, που ξεκίνησε στις 19 Σεπτεμβρίου στην κορυφογραμμή Κούμπρε Βιέχα, μια από τις πιο ενεργές ηφαιστειακές περιοχές στο αρχιπέλαγος, κατέστρεψε περισσότερες από 2.000 ιδιοκτησίες, ανάγκασε την εκκένωση περισσότερων από 7.500 ανθρώπων και κατέστρεψε τις φυτείες μπανάνας της Λα Πάλμα.

«Μείνε δυνατή Λα Πάλμα! Τα σκυλιά είναι καλά»

Μια ομάδα ειδικών από την εταιρεία αεροσκαφών Aerocamaras έφτασε στο νησί την περασμένη εβδομάδα και άρχισε να προετοιμάζει μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με την οποία θα χρησιμοποιούνταν drones για να ρίξουν τρόφιμα και στη συνέχεια, μόλις τα σκυλιά είχαν συνηθίσει την παρουσία του μη επανδρωμένου σκάφους θα γινόταν η αερομεταφορά τους σε ασφαλές σημείο.

Αλλά η πρώτη έρευνα με drone την Τετάρτη, η οποία περιελάμβανε δύο θερμικές κάμερες, δεν αποκάλυψε κανένα σημάδι από τα ζώα. Ωστόσο, έφερε στο φως κάποια ανθρώπινα ίχνη.

Την Πέμπτη εμφανίστηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που φαινόταν να υποδηλώνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ανάπτυξη drone θα ήταν μάταιη. Έδειχνε ένα πανό – τοποθετημένο στο δοχείο νερού όπου εθεάθησαν για τελευταία φορά τα σκυλιά – το οποίο έγραφε: «Μείνε δυνατή La Palma! Τα σκυλιά είναι καλά».

Το πανό έφερε την υπογραφή της ομάδας A-Team και περιείχε επίσης φωτογραφίες από έναν αριθμό σκύλων.

«Είδαμε το βίντεο και επιβεβαιώσαμε ότι είναι αληθινό, όπως τα ίχνη που βρήκαμε χθες», είπε ο Χάιμε Περέιρα, διευθύνων σύμβουλος της Aerocamaras, στους δημοσιογράφους στο νησί. «Το κυριότερο είναι ότι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα σκυλιά έχουν βγει».

Ο Περέιρα είπε ότι οι ομάδες του είχαν δει το πανό που εμφανίζεται στο βίντεο, αλλά δεν κατάφεραν να το διαβάσουν από τον αέρα καθώς είχε αναποδογυρίσει από τον άνεμο.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι κάτι περίεργο συνέβαινε γιατί είχαμε ελέγξει όλες τις περιοχές όπου θα μπορούσαν να ήταν αλλά δεν βρήκαμε τίποτα», είπε. «Το μόνο που θέλουμε να κάνουμε τώρα είναι να δούμε τα σκυλιά, να ελέγξουμε ότι είναι καλά – και να βεβαιωθούμε ότι είναι πραγματικά αυτά που ψάχναμε».