«El Día de los Muertos» ή αλλιώς «Η Ημέρα των Νεκρών» είναι μια μεξικάνικη γιορτή όπου τιμάται η ζωή κι ο θάνατος και οι συγγενείς των νεκρών τους καλούν να επιστρέψουν από τον… Κάτω Κόσμο για μια ημέρα. Με αφορμή, λοιπόν, τους εορτασμούς την 1η και τη 2η ημέρα του Νοεμβρίου, η Πόλη του Μεξικού έχει αρχίσει να στολίζεται για την περίσταση.

Ως τώρα τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι δέκα κρανία που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη μεξικάνικη μητρόπολη και είναι εμπνευσμένα από τη γνωστή καλλιτέχνιδα, Φρίντα Κάλο. «Είναι μια έκθεση βασισμένη και εμπνευσμένη από τους πίνακες της Φρίντα Κάλο», υποστήριξε η Πιλάρ Αρίστα, δημιουργός των εκθεμάτων και συνέχισε: «κατά κάποιο τρόπο ήθελα να καθρεφτίζουν τη ζωή και το θάνατο. Έζησε εμπειρίες που την ώθησαν πολύ κοντά στο θάνατο. Έχασε πολλά παιδιά και χειρουργήθηκε πολλές φορές και είναι κάτι που φαίνεται και στη ζωγραφική της».

Καθώς πλησιάζουν οι μέρες του εορτασμού που συμβολίζει και την ανάγκη των ανθρώπων να συνεχίσουν να ζουν, αυξάνονται και τα εκθέματα. Μάλιστα, ολόκληρα χωριά δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου να στείλουν τις παραγγελίες για πινιάτες και άλλες κατασκευές με σκελετούς στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως την Πόλη του Μεξικού ή τη Μορέλια και τη Γουαδαλαχάρα, αλλά ακόμη και στο εξωτερικό και φυσικά στις πλούσιες τηλεοπτικές παραγωγές.

Στην περιοχή Τεμοάγια που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα από την Τολούκα και 85 από την πρωτεύουσα, για παράδειγμα, θεωρούνται ειδικοί στην κατασκευή των σκελετών. Μεταξύ των πολλών σχεδίων που προσφέρουν οι δημιουργοί, βρίσκονται και οι πιο γνωστές Πριγκίπισσες της Disney, αλλά και οι ήρωες της πετυχημένης ταινίας «Coco», όπως ο πρωταγωνιστής Μιγκέλ καθώς κι ο σκύλος του Ντάντε. Το φιλμ εκτυλίσσεται γύρω από την «Ημέρα των Νεκρών» και τη σημασία της.