Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εισήγηση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν να μην παραταθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πανδημία του κορονοϊού στη Γερμανία, καθώς σε λίγες εβδομάδες εκπνέει η ισχύς της τρέχουσας απόφασης του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση σχετικά με την πρόσβαση σε επιχειρήσεις μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες.

Σύμφωνα με τον κ. Σπαν, η δικαιοδοσία για τα προληπτικά μέτρα θα πρέπει να επιστρέψει στα κρατίδια, ωστόσο περιορισμοί όπως lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας θα είναι πλέον πολύ δύσκολο να επιβληθούν. Ο εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Υγείας και υποψήφιος για το υπουργείο Υγείας στη νέα κυβέρνηση, Καρλ Λάουτερμπαχ, εξέφρασε την έκπληξή του για τη δήλωση του κ. Σπαν και τονίζοντας ότι δεν πλησιάζει η «Ημέρα Ελευθερίας».

Λάουτερμπαχ: Δεν πλησιάζει το τέλος των περιορισμών

«Κανένα κρατίδιο δεν τρελάθηκε ώστε με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα να καταργήσει τους περιορισμούς εισόδου σε κλειστούς χώρους ή την υποχρέωση για χρήση μάσκας στα μαζικά μέσα μεταφοράς. Μια “Ημέρα Ελευθερίας”, το τέλος όλων των περιορισμών, αυτή τη στιγμή αποκλείεται», δήλωσε στο δίκτυο RND ο κ. Λάουτερμπαχ.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ δήλωσε από την πλευρά του ότι «αν η Bundestag δεν παρατείνει εκ νέου την κατάσταση επιδημίας, αυτό θα σημαίνει και την εκπνοή όλων των κανόνων ασφαλείας, καθώς μόνο η έκτακτη κατάσταση αποτελεί τη βάση και το νομικό πλαίσιο για τις επί μέρους αποφάσεις των κρατιδιακών κυβερνήσεων».

Όσο όμως πλησιάζει ο χειμώνας, στη Γερμανία κλιμακώνεται και η συζήτηση για τα δικαιώματα όσων έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή έχουν αναρρώσει από τη νόσο και για τους επιπλέον περιορισμούς, αντίστοιχα, των ανεμβολίαστων.

Τι λένε οι επιχειρήσεις

Στην Έσση και στην Κάτω Σαξονία οι τοπικές κυβερνήσεις έδωσαν το δικαίωμα σε όλα τα καταστήματα, ακόμη και στα σούπερ μάρκετ, να απαγορεύσουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους, προκαλώντας αντιδράσεις από τις μεγάλες αλυσίδες, αλλά και ερωτηματικά σχετικά με τη νομική βάση μιας τέτοιας απόφασης, μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ απορρίπτουν το ενδεχόμενο να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες. Εκπρόσωπος του REWE και του Penny δήλωσε ότι η επιχείρηση δεν θα εφαρμόσει τον επιπλέον περιορισμό, καθώς η μέχρι τώρα κατάσταση δείχνει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Από την πλευρά του το Aldi ανακοίνωσε ότι «ο αποκλεισμός μιας ομάδας πελατών θα αντιτίθετο στην εικόνα της εταιρίας ως εμπόρου ειδών διατροφής».

Ο Εμπορικός Σύνδεσμός της Γερμανίας δήλωσε, πάντως, στο ZDF ότι «το γεγονός ότι δίδεται στο εμπόριο αυτή η δυνατότητα είναι κατ’ αρχήν θετικό», σημειώνοντας ωστόσο ότι τα καταστήματα που μπορούν στην πράξη να ελέγξουν ενδελεχώς όλους τους πελάτες είναι μόνο εκείνα που δεν έχουν μεγάλη κίνηση, άρα για τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπορούσε να έχει εφαρμογή.

Στην Έσση

Στην Έσση, αρχικά μόνο κάποιοι κλάδοι, όπως η εστίαση, είχαν το δικαίωμα να περιορίσουν την πρόσβαση μόνο σε εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, μέχρις ότου η διευθύντρια ενός καταστήματος με είδη μπάρμπεκιου προσέφυγε στο δικαστήριο ζητώντας να της αναγνωριστεί το ίδιο δικαίωμα και δικαιώθηκε.

Η κυβέρνηση της Έσσης γενίκευσε, μετά τη δικαστική απόφαση, το μέτρο.

Νομικά, πάντως, μια τέτοια απόφαση για τα σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να είναι προβληματική, ειδικά, όπως επισημαίνεται από το ZDF, σε περιπτώσεις όπου σε μια περιοχή υπάρχει μόνο ένα τέτοιο κατάστημα.

Στο Αμβούργο

Σήμερα, Τρίτη, και η κυβέρνηση του Αμβούργου διεύρυνε το μέτρο που επιτρέπει τη λειτουργία επιχειρήσεων μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες, συμπεριλαμβάνοντας πολλά καταστήματα παροχής υπηρεσιών, όπως τα κομμωτήρια, αλλά και τμήμα του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την απόφαση, εμβολιασμένοι και αναρρώσαντες θα μπορούν να βρίσκονται σε αυτούς τους χώρους χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ενώ τα στάδια θα μπορούν να γεμίζουν όλες τις θέσεις, αλλά μόνο με θεατές που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, όπως και τα νυχτερινά κλαμπ.

Από το τέλος Σεπτεμβρίου, εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία και ζωολογικοί κήποι στο Αμβούργο μπορούν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο, απαλλασσόμενοι από τους αυστηρούς περιορισμούς για χρήση μάσκας, περιορισμό αριθμού και τήρηση αποστάσεων.