Η κατάσταση στο ισπανικό νησί Λα Πάλμα εξακολουθεί να είναι τραγική μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχο, η λάβα του οποίου έφτασε μέχρι τον ωκεανό και η στάχτη κάλυψε τα πάντα σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Οι συγκινητικές ιστορίες είτε με ανθρώπους, είτε ζώα που έμειναν πίσω, είτε με σπίτια και περιουσίες που σώθηκαν (ή χάθηκαν), βλέπουν συνεχώς το φως της δημοσιότητας.

Τα εγκαταλελειμμένα σκυλιά, που παγιδεύτηκαν σε ένα μικροσκοπικό νησί που απέκοψε η λάβα από το ηφαίστειο Λα Πάλμα, διατηρούνται ζωντανά με δέματα τροφίμων που παραδίδονται από drones.

Πλάνα δείχνουν αρκετά αδυνατισμένα σκυλιά ξαπλωμένα μέσα και γύρω από μια περιτοιχισμένη αυλή, καλυμμένη με στάχτη, αποκομμένη από την ηφαιστειακή λάβα στην ορεινή περιοχή Todoque.

εγκαταλελειμμένα σκυλιά σε σπίτια στη Λα Πάλμα

Μπορούν να φανούν να σηκώνουν το κεφάλι τους για να κοιτάξουν ένα drone που πετάει από πάνω τους πριν πέσουν τα πακέτα τροφίμων και τα ανοίξουν με τα δόντια και τα πόδια για να λάβουν την τροφή που χρειάζονται

Τα σκυλιά θα μείνουν και άλλες μέρες εγκλωβισμένα γιατί δεν μπορούν να πετάξουν ελικόπτερα

Σε δήλωσή του, το ΔΣ της Λα Πάλμα ευχαρίστησε τις δύο τοπικές εταιρείες, την Ticom Soluciones και την Volcanic Life, για τη σίτιση των σκύλων τις τελευταίες πέντε ημέρες. Οι εταιρείες θα συνεχίσουν όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες ασφάλειας και οι μετεωρολογικές συνθήκες.

εγκαταλελειμμένα σκυλιά σε σπίτια στη Λα Πάλμα

Οι εταιρείες έχουν λάβει βοήθεια από κτηνιάτρους που επιλέγουν τη διατροφή και αποφασίζουν για τις μερίδες που ταιριάζουν στην κατάσταση.

Το συμβούλιο δήλωσε ότι τα ελικόπτερα δεν μπορούν να πετάξουν στην περιοχή λόγω του θερμού αέρα που προέρχεται από τη λάβα αλλά και λόγω της ηφαιστειακής τέφρας που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις έλικες, οπότε τα σκυλιά δεν μπορούν να μεταφερθούν με ελικόπτερο προς το παρόν.

εγκαταλελειμμένα σκυλιά σε σπίτια στη Λα Πάλμα

Εν τω μεταξύ, εθελοντές εργάζονται για να σκάψουν εκατοντάδες σπίτια θαμμένα κάτω από τοξική τέφρα στη Λα Πάλμα, καθώς το νησί χτυπήθηκε χθες το βράδυ από τον ισχυρότερο σεισμό από την έκρηξη ηφαιστείου πριν από σχεδόν ένα μήνα.

Πλάνα που γυρίστηκαν από τον τοπικό Juanma Hernandez δείχνουν σπίτια που ελάχιστα φαίνονται κάτω από ένα βουνό μαύρης τέφρας. Εθελοντές με μάσκες προσώπου φαίνονται απεγνωσμένοι να σκάβουν με φτυάρια για να ανακαλύψουν τα κτίρια.

Οι γύρω λόφοι είναι επίσης καλυμμένοι με στάχτη, με κορυφές δέντρων να εξέχουν μέσα από τους σωρούς. Η κάμερα στρέφεται για να αποκαλύψει ότι όσο μπορεί να δει το μάτι, το τοπίο είναι εντελώς μαύρο από τέφρα.