Η λάβα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα στη Λα Πάλμα της Ισπανίας έφτασε στον ωκεανό 11 μέρες μετά την ενεργοποίηση και την έκρηξή του. Από τις 19 Σεπτεμβρίου η κατάσταση στο ισπανικό νησί είναι δραματικές καθώς η λάβα καταπίνει τα πάντα στο πύρινο διάβα του.

Η λάβα, η ταχύτητα της οποίας μεταβαλλόταν τις τελευταίες ημέρες και είχε σχεδόν ακινητοποιηθεί κάποια στιγμή, βρισκόταν ακόμη 800 μέτρα από τη θάλασσα και ήταν αδύνατο να προβλεφθεί το αν και το πότε θα έφθανε στον ωκεανό. Το καυτό ποτάμι έφτασε τελικά στη θάλασσα την Τετάρτη 29/9.

Το σμίξιμο της λάβας, λιωμένων βράχων και άλλων υλικών με θερμοκρασία 1.000 και πλέον βαθμών Κελσίου, με το νερό της θάλασσας, που έχει θερμοκρασία 20-25° Κελσίου, εγείρει ανησυχία λόγω του ότι θα σημάνει πιθανόν την έκλυση τοξικών αερίων και βλαβερών μικροσωματιδίων επικίνδυνων για τον άνθρωπο.

Η φωτογραφία που γέμισε ελπίδα τον κόσμο και η αρνητική εξέλιξη

Μέσα από τη φωτιά και τη στάχτη που αφήνει πίσω του το Κούμπρε Βιέχα υπήρξε ένα στιγμιότυπο που γέμισε αισιοδοξία τους Ισπανούς ενώ είχε γίνει viral κάνοντας τον γύρο του κόσμου.

Ένα σπίτι πάνω σε ένα βράχο στους πρόποδες του βουνού είχε μείνει ως εκ θαύματος άθικτο ενώ η λάβα είχε κατακάψει τα πάντα περιμετρικά του φτάνοντας σε απόσταση λίγων μέτρων από το κτίσμα. Μάλιστα στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στα διεθνή πρακτορεία φαινόταν και ένας φοίνικας να έχει διασωθεί μπροστά στο σπίτι.

Καμμένη γη από τη λάβα του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα

Οι εικόνες του σπιτιού έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο την περασμένη εβδομάδα ως αντοχής ενώ εκατοντάδες άλλα σπίτια και στρέμματα γεωργικής γης έγιναν στάχτη.

Ωστόσο σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη του σπιτιού, ενός 80χρονου Δανού συνταξιούχου, η λάβα εν τέλει κατάπιε το σπίτι-σύμβολο.

καμμένη γη στη Λα Πάλμα
Η τοποθεσία που βρισκόταν το σπίτι αφού το κατάπιε η λάβα

Όπως δήλωσε στην El Mundo ο Ράινερ Κοκ, «όλα έχουν καταστραφεί. Έχουμε χάσει τα πάντα στο αγαπημένο μας νησί. Είναι πολύ λυπηρό. Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε συντετριμμένοι».

Η λάβα συσσωρεύτηκε αρκετά ψηλά για να ξεπεράσει το υπερυψωμένο κομμάτι γης στο οποίο είχε χτιστεί το μικρό σπίτι, θάβοντάς το μαζί με τους γείτονές του.