Τις συνομιλίες της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώριας Νούλαντ με Ρώσους αξιωματούχους, που ολοκληρώθηκαν σήμερα, σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, κάνοντας λόγο για απαραίτητες διαβουλεύσεις, αλλά και για «πολλή κόπρο του Αυγεία», που έχει συσσωρευτεί στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑΡωσίας.

«Είμαστε φυσικά πεπεισμένοι ότι παρόμοιες επαφές είναι απαραίτητες και γίνονται στην ώρα τους» δήλωσε συγκεκριμένα ο ίδιος, παραπέμποντας στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ως οικοδεσπότη των συζητήσεων, για περαιτέρω σχολιασμό.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου πρόσθεσε ότι δεν πρέπει κανείς να «παραπονιέται» για το γεγονός ότι δεν είναι άμεσα δυνατό να επιτευχθούν «κάποιου είδους προωθητικές συμφωνίες», κάτι τέτοιο «μάλλον δεν είναι δυνατό», καθώς «στις διμερείς μας σχέσεις υπάρχει υπερβολικά πολλή κόπρος στους στάβλους του Αυγεία, που δεν μπορεί να καθαριστεί τόσο γρήγορα, όμως, φυσικά, χρειάζονται τέτοιες επαφές».

Η κα Νούλαντ, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είχε νωρίτερα περιγράψει ως «εποικοδομητικές» τις διαβουλεύσεις της στη Μόσχα, οι οποίες γίνονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των συμφωνηθέντων μεταξύ των προέδρων Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με το πέρας των σημερινών συνομιλιών της με στενούς συνεργάτες του προέδρου Πούτιν (τον Ντμίτρι Κόζακ, υποδιευθυντή της προεδρικής υπηρεσίας και επικεφαλής διαπραγματευτή για το Ουκρανικό και τον Γιούρι Ουσακόφ, βοηθό του προέδρου Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής) η κα Νούλαντ δήλωσε ότι είχε «πολύ χρήσιμες» συζητήσεις.

Αναφερόμενος ειδικά στο Ουκρανικό, ο Ντ. Κόζακ δήλωσε ότι κατά τις συνομιλίες η αμερικανική πλευρά επιβεβαίωσε τη θέση των ΗΠΑ, που διατυπώθηκε στις σχετικές διαβουλεύσεις της Γενεύης μεταξύ των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν, ότι «χωρίς συμφωνία για τις μελλοντικές παραμέτρους της αυτονομίας (ή με άλλα λόγια του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς εντός της Ουκρανίας) είναι απίθανο να υπάρξει πρόοδος στη διευθέτηση της σύγκρουσης».