Τρεις εργάτες σκοτώθηκαν και πάνω από 70 τραυματίστηκαν σοβαρά στα έργα για την ανέγερση των εγκαταστάσεων όπου γίνεται η Expo 2020 στο Ντουμπάι, ανακοίνωσαν οι αρχές του εμιράτου, διαβεβαιώνοντας ότι το κανονιστικό πλαίσιο όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας συμμορφώνεται προς τους διεθνείς κανόνες.

Οι αριθμοί αυτοί δημοσιοποιήθηκαν μετά τη δημόσια έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να γίνει μποϊκοτάζ της έκθεσης. Το ΕΚ κατήγγειλε με απόφασή του τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ιδίως την «απάνθρωπη» μεταχείριση των μεταναστών εργατών.

Πάνω από 200.000 εργάτες πήραν μέρος στην κατασκευή των εγκαταστάσεων της έκθεσης, στα περίχωρα του Ντουμπάι, όπου ανεγέρθηκαν εκατοντάδες περίπτερα.

Τα ΗΑΕ και άλλη μια χώρα του Κόλπου, το Κατάρ, που θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2022, επικρίνονται συχνά από υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη μεταχείριση που επιφυλάσσουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργάτες, στην πλειονότητά τους από τη νότια Ασία, που αναλαμβάνουν να φέρουν σε πέρας την οικοδόμηση τιτάνιων έργων.

«Δυστυχώς, έχουν καταγραφεί τρεις θάνατοι που συνδέονται με τα έργα και 72 σοβαροί τραυματισμοί μέχρι σήμερα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι οργανωτές της Expo 2020, διαβεβαιώνοντας ότι η ασφάλεια των εργατών είναι «πρώτη προτεραιότητά τους».

Πρόσθεσαν ότι η οικοδόμηση των εγκαταστάσεων απαίτησε 247 εκατομμύρια εργατοώρες και η συχνότητα των εργατικών δυστυχημάτων ήταν χαμηλότερη από ό,τι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καταρτίσαμε πολιτικές, πρότυπα (…) και διαδικασίες παγκόσμιας εμβέλειας που προστατεύουν (…) την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία όλων όσοι συμμετείχαν στα έργα για την Expo 2020», πρόσθεσαν.

Τα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στην έκθεση, αψηφώντας την παρότρυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να την μποϊκοτάρουν.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν, που επισκέφθηκε την έκθεση, επισήμανε ότι η Γαλλία «δεν συμμετείχε» στην απόφαση του ΕΚ.

«Η σχέση μας με τα Εμιράτα είναι (…) στενή, μπορούμε να λέμε τα πράγματα με απόλυτη διαφάνεια», πρόσθεσε μιλώντας στον Τύπο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.