Οικογένεια που πρόσφερε καταφύγιο στον άλλοτε πληροφορικό της NSA και καταμηνυτή καταχρήσεων Έντουαρντ Σνόουντεν κατά τη διάρκεια της φυγής του έφθασε στον Καναδά χθες Τρίτη, ανακοίνωσε η καναδική μη κυβερνητική οργάνωση For The Refugees («Για τους πρόσφυγες»), που ανέλαβε την αναδοχή της.

Οι Σουπούν Τιλίνα Κελάπατα και Ναντίκα Ντιλρουξί Νόνις, ηλικίας περίπου τριάντα ετών, και τα δυο παιδιά τους, 9 και 5 ετών, προσγειώθηκαν χθες στο Τορόντο πριν μεταβούν στο Μόντρεαλ.

Οι δύο νέοι μόνιμοι κάτοικοι Καναδά θα βρουν στην μητρόπολη του Κεμπέκ τη Φιλιππινέζα Βανέσα Ροντέλ και την κόρη της Κιάνα, που έφθασαν στον Καναδά το 2019 για τον ίδιο λόγο με υποστήριξη της ίδιας ΜΚΟ. Ο Σουπούν Τιλίνα Κελάπατα είναι ο πατέρας της Κιάνας.

Το 2013, ο Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε την ύπαρξη συστήματος παγκόσμιας παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών και του διαδικτύου προτού φύγει από τις ΗΠΑ, καταφεύγοντας αρχικά στο Χονγκ Κονγκ.

«Οι καναδικές αρχές έκαναν το σωστό υποδεχόμενες τους έξι από τους επτά φύλακες αγγέλους του Έντουαρντ Σνόουντεν στον Καναδά κι αυτό που ζητάμε τώρα είναι να υποδεχθούν και το τελευταίο πρόσωπο προτού να είναι πολύ αργά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Μαρκ-Αντρέ Σεγκίν, ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ του Μόντρεαλ.

Ο έβδομος και τελευταίος «φύλακας άγγελος», που πρόσφερε στέγη στον πιο καταζητούμενο άνθρωπο στον πλανήτη κατά τη διάρκεια της φυγής του, ο Ατζίτ Πουσπακουμάρα, βρίσκεται ακόμη στο Χονγκ Κονγκ, όπου «η ασφάλειά του διατρέχει κίνδυνο», σύμφωνα με την οργάνωση που ανέλαβε την αναδοχή των ανθρώπων από τη νότια Ασία από την αρχή της διαδικασίας μετανάστευσής τους, πριν από περίπου πέντε χρόνια.

Η οργάνωση For The Refugees εκφράζει ικανοποίηση για την άφιξη στον Καναδά των «φυλάκων αγγέλων» του Έντουαρντ Σνόουντεν, αλλά απόγνωση για τη βραδύτητα της διαδικασίας.

«Οι αιτήσεις τους για να μεταναστεύσουν είχαν κατατεθεί όλες τον Ιανουάριο του 2017» και διαπιστώνεται «μεγάλη απόκλιση» στη διεκπεραίωση των υποθέσεων, τόνισε.

Ομάδα υποστηρικτών επρόκειτο να συνοδεύσει την οικογένεια από τη Σρι Λάνκα στο Μόντρεαλ, όπου θα εγκατασταθεί σε διαμέρισμα που της διαθέτει η ΜΚΟ καταρχήν για 12 μήνες.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν συνεχίζει να ζει εξόριστος στη Ρωσία. Οι αρχές των ΗΠΑ τον κατηγορούν για κατασκοπεία και κλοπή κρατικών μυστικών.