Η Σιμόν Μπάιλς ξέσπασε σε δάκρυα την Τετάρτη στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γερουσίας των ΗΠΑ, μιλώντας για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε στα χέρια του πρώην γιατρού της αμερικανικής ολυμπιακής ομάδας ενόργανης γυμναστικής, Λάρι Νάσαρ, και κατηγόρησε το FBI για αποτυχία.

Η 24χρονη κορυφαία αθλήτρια της ενόργανης γυμναστικής μίλησε για πράκτορες που απέτυχαν να αναλάβουν δράση για περισσότερο από έναν χρόνο αφότου η κακοποίηση καταγγέλθηκε, προκειμένου να βρεθεί αντιμέτωπος με δίωξη σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Την ίδια ώρα εκείνος συνέχιζε να εκμεταλλεύεται δεκάδες νεαρά θύματα.

«Για να είμαι ξεκάθαρη, κατηγορώ τον Λάρι Νάσαρ και επίσης κατηγορώ ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε αυτή την κακοποίηση», είπε. Μαζί της ήταν οι επίσης αθλήτριες και θύματα του Νάσαρ, ΜακΚέιλα Μαρόνι, Μάγκι Νίκολς και Άλι Ράισμαν. Και εκείνες κατέθεσαν ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας στην ακρόαση σχετικά με την έρευνα του FBI για την υπόθεση των σεξουαλικών κακοποιήσεων από τον Νάσαρ.

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση της Ράισμαν, όταν κατηγόρησε το FBI ότι απέτυχε να ερευνήσει σωστά τις αρχικές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση κατά του Νάσαρ, αφήνοντάς τον ελεύθερο να κακοποιήσει άλλα 120 παιδιά.

«Ο Νάσαρ βρήκε περισσότερα από 100 νέα θύματα να κακοποιήσει. Ήταν σαν να σέρβιραν αθώα παιδιά σε έναν παιδόφιλο σε πιατέλα», είπε η Ράισμαν.

Οι τέσσερις γυναίκες κατέθεσαν ότι τις έκαναν να αισθάνονται για χρόνια ότι η κακοποίηση που βίωσαν «δεν ήταν μεγάλη υπόθεση», όταν την κατήγγειλαν σε πράκτορες του FBI, οι οποίοι απέτυχαν να ερευνήσουν τα όσα είπαν και προσπάθησαν να καλύψουν το γεγονός ότι δεν έδρασαν όταν η υπόθεση ήρθε στο φως.

Η σοκαριστική αυτή αποτυχία επέτρεψε στον Νάσαρ να συνεχίσει τις κακοποιήσεις. Κακοποίησε συνολικά 120 θύματα τους 17 μήνες μεταξύ Ιουλίου 2015 – όταν τα θύματα κατήγγειλαν την κακοποίηση στο FBI – και Δεκεμβρίου 2016- όταν ο παιδόφιλος συνελήφθη τελικά για κατηγορίες που αφορούσαν σε παιδική πορνογραφία.

Και οι τέσσερις γυναίκες κατέθεσαν πως ξέρουν για αθλήτριες που κακοποιήθηκαν στη διάρκεια αυτής της περιόδου όταν «το FBI δεν έκανε τίποτα».