Το τραγικό ναυάγιο του θρυλικού Τιτανικού στοίχισε περισσότερες από 1.500 ζωές. Το καταδικασμένο σκάφος, το οποίο τολμηρά και αφελώς θεωρήθηκε αβύθιστο, χτύπησε ένα παγόβουνο αργά τη νύχτα της 14ης Απριλίου του 1912, και φέρεται να παρέμεινε πάνω στο νερό για σχεδόν τρεις ώρες προτού βυθιστεί εντελώς, αναφέρει το grunge.com.

Η συγκλονιστική ιστορία έχει ειπωθεί ξανά και ξανά, σε διάφορες μορφές, ενώ έχουν διερευνηθεί πολυάριθμοι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτό το τραγικό γεγονός. Ένα καυτό καλοκαίρι στην Καραϊβική ενίσχυσε το Gulf Stream και είχε ως αποτέλεσμα σύμφωνα με τον συγγραφέα Richard Corfield «τη δημιουργία περισσότερων παγόβουνων σε μικρότερη περιοχή από το συνηθισμένο» στην περιοχή του Newfoundland, όπου συνέβη η θανατηφόρα σύγκρουση, αναφέρει το grunge.com. Οι προσπάθειες μείωσης του κόστους κατασκευής μπορεί επίσης να είχαν καταστήσει το τεράστιο κύτος του πλοίου ευάλωτο, ενώ απλώς δεν υπήρχαν αρκετές σωστικές λέμβοι για να μεταφέρουν τους επιβάτες του πλοίου. Γιατί, όμως, οι επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού, είχαν περισσότερες πιθανότητες να σωθούν;

Αξιοσημείωτο, λοιπόν, είναι το γεγονός ότι οι επιβάτες που είχαν την πολυτέλεια να ταξιδεύουν στην πρώτη θέση του Τιτανικού είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Μάλιστα, 44% υψηλότερες πιθανότητες, σύμφωνα με το History.

Σύμφωνα με το Titanic Universe, οι γυναίκες και τα παιδιά είχαν προτεραιότητα στις σωσίβιες λέμβους. Η θερμοκρασία του νερού του γύρω ωκεανού ήταν τόσο χαμηλή που θα μπορούσε να επιβιώσει κανείς όχι περισσότερο από 15 λεπτά. Το Titanic Universe αναφέρει ότι περισσότεροι από τους μισούς επιβάτες της τρίτης κατηγορίας πέθαναν με αυτόν τον τρόπο, όπως και ένα 92% των ανδρών της δεύτερης κατηγορίας.

Ο Benno Torgler, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Queensland της Αυστραλίας, εξηγεί πώς συνέβη κάτι τέτοιο. Κατά την άποψη του Torgler, όσοι είχαν μεγαλύτερη κοινωνική θέση είχαν καλύτερη πρόσβαση στο προσωπικό και λεπτομέρειες για τα γεγονότα που εξελίσσονται στον Τιτανικό. Θα είχαν συνηθίσει να έχουν προτεραιότητα με κάθε έννοια από το πλήρωμα και οι σωσίβιες λέμβοι ήταν πολύ πιο κοντά στο τμήμα πρώτης θέσης του πλοίου. Το Titanic Universe προσθέτει, επίσης, ότι μια κλειδωμένη πύλη εμπόδιζε τη διαφυγή επιβατών τρίτης κατηγορίας, ενώ δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πλουσιότεροι τα πήγαν καλύτερα στις χαοτικές προσπάθειες διαφυγής.